vineri, 23 septembrie 2011

Universitatile de unde provin profesorii care au picat la examenul de titularizare...

Printre cele cinci universităţi care au produs cei mai mulţi dintre profesorii care au picat lamentabil la examenul de titularizare din luna iunie, doar numele uneia dintre ele putea fi prevăzut: „Spiru Haret" (USH). Urmează, în ordine, „Babeş-Bolyai" din Cluj (UBB), Universitatea din Bucureşti (UB), cea din Craiova şi „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Trei dintre aceste instituţii ocupă şi podiumul în clasamentul celor mai bune universităţi din România, potrivit clasificării făcute recent de Asociaţia Universităţilor Europene.

Potrivit unui documentului intern al Ministerului Educaţiei, UBB numără peste 650 de candidaţi cu note mai mici decât 5-ul de trecere, la distanţă destul de mare totuşi, faţă de numărul absolvenţilor cu performanţe similare proveniţi din celelalte două mari universităţi ale României: 460 - UB şi aproximativ 440, „Al. I. Cuza" din Iaşi.

Cum se explică această aparentă contradicţie între calitatea absolvenţilor proveniţi din marile universităţi ale României şi calitatea procesului educativ desfăşurat în aceste instituţii, potrivit recentei clasificări a universităţilor? Secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea spune că explicaţia rezidă în criteriile cu care s-a operat în cele două ocazii. „Analiza noastră este foarte simplă: ce resursă umană îmi oferă învăţământul superior din care eu învăţământ preuniversitar să fac o selecţie a celor mai buni viitori profesori la catedră. Şi luând spre analiză datele care au fost ca rezultat în acest an, avem această ierarhizare. Insist: clasificarea universităţilor are un tip de criterii şi o altă formă de analiză."

Nevoia acestei analize a venit în urma unui examen de titularizare încheiat într-o notă asemănătoare Bacalaureatului. Doi din trei candidaţi din acest ultim examen la nivel naţional au ratat catedra pentru că au luat note sub 7. Mai mult, unul, din trei candidaţi a luat mai puţin de 5, cu toate că examenul era din disciplina la care candidatul urma să devină profesor. În aceste condiţii, şefii de la Educaţie s-au gândit să vadă de unde vin candidaţii nepregătiţi.

„Vă mărturisesc că tocmai acest lucru vreau să-l elimin. Există prejudecăţi care trebuie înlăturate. În ceea ce priveşte provenienţa unui candidat pentru poziţia de profesor în învăţământul preuniversitar, operează foarte multe prejudecăţi. Or, analiza pe care am făcut-o arată că tocmai la pomul lăudat nu trebuie să te duci cu sacul", explică secretarul de stat Oana Badea.

Soluţia o reprezintă, consideră oficialul, introducerea cât mai rapidă a masteratului didactic, aşa cum cere deja Legea educaţiei. „O spun mereu: nu e suficient să fii un bun matematician, fizician sau filosof, e foarte important să fii un bun comunicator al materiei respective. Trebuie să fii capabil să comunici interesant şi atractiv cu elevii. Or acest lucru lipseşte." Iar în câţiva ani, deţinerea acestui masterat va fi o condiţie pentru ca un absolvent de facultate, indiferent de unde ar proveni, să poată ajunge profesor la catedră.

Asadar, acesta este documentul celor de la minister cu privire la examenul de titularizare din acest an.Ca o parere personala, pentru invatamant nu concureaza cei mai buni absolventi de facultate si, din aceasta cauza este posibil ca materialul ministerului sa nu fie elocvent.Se stie faptul ca cei mai buni absolventi nu doresc sa lucreze in domeniul educatiei, doar cativa dintre ei preferand sa ramana ca asistenti in facultatile respective.Si, daca este cineva de judecat pentru acest lucru nu cei care nu vor sa intre in invatamant poarta vina.De vina sunt cei care ne conduc pentru ca in acesti ani au facut ca educatia sa devina "cenusereasa" Romaniei.Pentru un salariu de inceput egal cu salariul minim pe economie nici un absolvent valoros nu isi va dori sa devina profesor.Pana cand lucrurile nu vor fi puse pe fagasul lor firesc educatia va ramane un domeniu "imbatranit".Si fara "un suflu nou" din punct de vedere al personalului angajat, oricate masuri ar lua ministerul, chiar nu se va putea face nimic pozitiv pentru educatie...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Si ce daca profesorii au luat note sub 5 ? Si ce daca altii nu au participat la examen in ultimii 3 ani ? Are pdl-ul grija ! Isj Neamt, cu spaga la purtator, i-a incadrat in invatamant ! Scolile nemtene au la catedra profesori cu note de 1, 2, 3 si 4. Recent, 22 septembrie 2011, a avut loc inca o repartizare pe posturi ! Bravo lui funeriu ! Asa-i ca toti elevii au profesori la ore ?
    Mai mult decat atat, proaspata sefa a femeilor pdl-iste din Neam, tovarasa luminita varlan, a obtinut de la funeriu derogare de la lege ! cititi Realitatea media din Neamt !
    http://www.realitateamedia.ro/social/4587-suplinitorii-calificai-far-examen-i-au-pstrat-locurile-de-munc.html
    Ce fac sindicatele nemtene ? Dorm ! ... ca de obicei !

    RăspundețiȘtergere