duminică, 11 septembrie 2011

Comisia pentru invatamant din Senat a a respins obligativitatea uniformelor scolare...

Senatorii din Comisia pentru invatamant au respins marti 6 septembrie 2011, cu sase voturi "impotriva" si patru "pentru" propunerea legislativa initiata de deputatul Cezar Preda, care prevede introducerea obligativitatii purtarii uniformei scolare in unitatile invatamant primar - clasele I-IV si gimnazial.
Opiniile membrilor Comisiei in ceea ce priveste utilitatea impunerii unei astfel de masuri au fost impartite, unii considerand ca masura introducerii unei tinute vestimentare in scoli ar putea armoniza atmosfera din scoli si i-ar pune pe picior de egalitate pe elevii cu familii cu venituri bune si pe cei care provin din familii mai sarace. Pe de alta parte, unii senatori au sustinut ca purtarea unei uniforme scolare ar putea afecta in mod negativ personalitatea in formare a elevilor din invatamantul primar si din cel gimnazial.
Presedintele Comisiei pentru invatamant din Senat, Mihail Hardau (PDL) a precizat ca sustine introducerea obligativitatii purtarii uniformelor scolare in unitatile de invatamant insa isi doreste ca aceasta masura sa fie aplicata treptat si nu ca ghilotina - de azi pe maine: "Eu sustin impunerea, dar aceasta trebuie sa fie graduala, in timp. De asemenea, Ministerul Educatiei ar trebui sa vina cu suplimente care sa incurajeze scolile sa introduca uniformele scolare. S-ar putea ca, prin mimetism, si alte unitati scolare sa adopte acest model. Mimetismul este si el de ajutor in propagarea unei idei".
Senatorul PSD Doina Silistru a invocat faptul ca mai multi parinti care provin din medii mai sarace i-au solicitat sa sustina proiectul de lege intrucat prin introducerea unei uniforme scolare ar fi atenuate discrepantele dintre elevii saraci si cei care provin din familii mai instarite: 'Sunt persoane care au o situatie financiara buna si altele care nu au. Consider ca elevii saraci s-ar simti mai bine daca ar exista o uniforma scolara fiindca astfel ar fi toti elevii pusi pe picior de egalitate. Eu sustin introducerea obligativitatii purtarii uniformelor scolare in invatamantul primar si in cel gimnazial'.
Pe de alta parte, insa, vicepresedintele Comisiei pentru invatamant, liberalul Nicolae Robu, a afirmat ca isi aminteste cu neplacere de faptul ca a trebuit sa poarte uniforma in scoala. In opinia acestuia, decizia introducerii sau neintroducerii uniformelor scolare in unitatile de invatamant ar trebui sa apartina in totalitate scolilor. "Sigur, nu e nimic rau daca se poarta uniforme in scoli, dar nu cred ca trebuie noi sa impunem imperativ prin cadrul legal acest aspect. Scolile ar trebui sa decida daca au sau nu nevoie de uniforme", a spus Robu.
De aceeasi parere a fost si democrat-liberalul Ion Bara care a sustinut ca prin introducerea obligativitatii purtarii unei anume tinute vestimentare in scoli nu se rezolva problema: "Unii spun ca e vorba de o problema sociala, altii ca e vorba de o problema ce tine de invatamant. Ce problema se rezolva de fapt prin introducerea unei astfel de masuri? Ca tinuta elevilor din acest moment nu este cea pe care ne-o dorim noi. Dar am mers la cauza? Uniforma reprezinta prestigiul unei scoli? Nu cred. La examenul de bacalaureat au fost cazuri in care elevii din licee cu uniforme nu au reusit sa treaca de acest examen. Este adevarat ca elevii trebuie sa aiba o tinuta si o atitudine decente. Dar daca noi impunem care este aceasta tinuta nu cred ca rezolvam problema. Vorbim de descentralizare dar vrem sa impunem obligativitatea purtarii uniformelor scolare".
Senatul este prima Camera sesizata in cazul propunerii legislative privind introducerea unor masuri pentru cresterea prestigiului educatiei in invatamantul primar si gimnazial.
Dezbaterea in plenul Senatului a acestui proiect legislativ va avea loc luni, 12 septembrie, cand va fi dat si votul final, dupa care legea va trece la Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz.
Asadar, aceasta initiativa legislativa este abia la inceput de drum.Dupa cum vedeti parerile sunt impartite.Pe de o parte se invoca "armonizarea" tuturor elevilor sub o aceeasi "umbrela" pentru a nu aparea discrepante intre elevii cu posibilitati materiale si cei fara iar pe de alta parte se invoca amintirea uniformelor scolare din perioada ceausista.
Ca o parere personala, adevarul este undeva la mijloc.Eu cred ca este normal ca scolile sa fie cele care decid daca elevii lor sa poarte sau sa nu poarte uniforma.Nu este normal sa obligi un elev de la Jegalia sa vina in uniforma la scoala atata timp cat parintii lui nu vor avea bani sa ii mai cumpere si alte haine.Si poate ca ar fi bine sa nu se ajunga si in acest caz la situatia generata de catre programul "Cornul si laptele", respectiv sa se imbogateasca anumite firme pe seama elevilor din Romania...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

2 comentarii:

  1. “... Se aproprie alegerile si politicienii cauta disperati subiecte care se preteaza la populisme ieftine (chiar gratuite, daca se poate). Pe banii parintilor, dl. Preda crede ca invatamantul va fi reformat daca elevii se vor imbraca in uniforme si vor arata ca si cum scoala si-ar fi facut datoria. Parintii (pe banii lor) se vor induiosa de fotografia in care odraslele lor arata exact ca niste elevi adevarati care chiar au beneficiat de educatie. Profesorii sunt fericiti ca parintii inghit galusca si calitatea educatiei furnizate de ei pe banii contribuabililor nu mai conteaza. Forme fara fond, forma in loc de fond: uni - forma in loc de educatie, abureala politica in loc de reforma reala. Ma tem ca dl. Preda nici macar nu pricepe cat de toxic este demersul sau si chiar crede ca uniformele scolare vor creste procentul de promovati la BAC. Cred ca trebuie sa dam un semnal ca asteptam altceva de la politicieni, aceasta cauza avanseaza prea incet pentru ca presupune o dezbatere reala. Toata lumea este de acord cu salvarea copacilor si impotriva cancerului si oricine poate striga "jos Basescu". Este nevoie de ceva mai mult si anume de o atitudine ! Promovati aceasta cauza prin toate mijloacele, incercati sa va convingeti prietenii, colegii, parintii, pe oricine care, din comoditate, va fi tentat sa zica : "Bravo, avem nevoie de uniforme, scoala romanesca va fi la fel ca inainte" Nu vrem ca scoala romanesca sa se intoarca in timp, nostalgia "ordinii si disciplinei" ceausiste este inca o toxina activa, un drog halucinogen pentru toti cei care nu vor sa gandeasca si mai cred ca defilarea in pas cadentat tine loc de egalitate sociala.”

    http://www.causes.com/posts/824033

    RăspundețiȘtergere
  2. Obligativitatea uniformelor este in totala contradictie cu principiile Legii Educatiei Nationale care are niste articole foarte clare despre drepturile copiilor :
    Art. 2. — (1) Legea are ca viziune promovarea unui învățământ orientat pe valori, creativitate, capacități cognitive, capacități volitive și capacități ACTIONALE, cunoștințe fundamentale și cunoștințe, competențe și abilități de utilitate directă, în profesie și în societate........
    (3) Idealul educațional al școlii românești constă în dezvoltarea LIBERA, INTRGRALA și armonioasă a INDIVIDUALITATII umane, în formarea PERSONALITATII AUTONOME și în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea șI dezvoltarea PERSONALA, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetățenească activă în societate, pentru incluziune socială și pentru angajare pe piața muncii............
    Art.3
    "c) principiul relevanței — în baza căruia educația răspunde nevoilor de dezvoltare PERSONALA și social- economice;"........
    "n) principiul LIBERTATII DE GANDIRE și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice;".........
    "u) PRINCIPIUL RESPECTARII DREPTULUI LA OPINIE AL ELEVULUI/ STUDENTULUI CA BENEFICIAR DIRECT AL SISTEMULUI DE INVATAMANT."

    RăspundețiȘtergere