luni, 19 septembrie 2011

"Spalare de bani" si la Arad...Sistem de management şi analiză a performanţelor şcolare...

Primăria Arad nu mai doreşte ca elevii din municipiu să obţină rezultate slabe la învăţătură şi a decis realizarea unui sistem de management şi analiză a performanţelor şcolare. Proiectul care va fi introdus în şcoli în cel mai scurt timp îi ajută pe părinţi să cunoască în orice moment situaţia şcolară a copiilor lor, pentru a putea lua măsuri urgente, dar identifică şi clasele cu probleme şi dascălii care nu-şi fac corespunzător meseria.
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, spune că este vorba despre o premieră în ţară care constă în crearea unei baze de date electronice în care vor fi cuprinşi toţi elevii şi profesorii. Acest sistem va fi instrumentul de evaluare continuă a nivelului de pregătire al elevilor, a calităţii predării şi a performanţelor fiecărei unităţi de învăţământ pe parcursul întregului an şcolar.
„Sistemul va funcţiona într-o reţea informatică metropolitană cu înalt nivel de securizare, care asigură protecţia datelor şi informaţiilor cu caracter personal. Responsabilii din şcoli, Inspectorat Şcolar şi Primărie, vor avea acces la date şi rapoarte pe nivele diferenţiate, iar părinţii vor putea să se informeze despre activitatea zilnică a unui elev prin Internet, pe baza unui cod individual de acces", a declarat Gheorghe Falcă.

Sistemul informatic va oferi în timp real date şi rapoarte referitoare la activitatea elevilor, la notele obţinute, frecvenţă, participare la alte programe în cadrul şcolii şi alte asemenea date. Vor putea fi efectuate analize cu conducerile unităţilor de învăţământ, Inspectoratul şcolar şi Primăria, în parteneriat cu părinţii, şi, astfel, autorităţile vor putea identifica disfuncţionalităţile şi vor putea lua măsurile organizatorice sau didactice necesare pentru îmbunătăţirea rezultatelor individuale ale elevilor şi a calităţii generale învăţământului preuniversitar din Arad. Proiectul nu este deloc ieftin: pentru achiziţia echipamentelor şi programelor informatice, Primăria Arad a alocat 190.000 de euro. Sistemul este în curs de realizare în toate şcolile şi liceele din municipiu Arad şi va deveni funcţional în cel mai scurt timp.

Asadar, si la Arad se va introduce un sistem asemanator celui de la Caracal despre care am discutat zilele trecute.Doar ca in acest caz se prezinta si suma necesara, respectiv 190 000 euro.Eu cred ca, cu acesti bani chiar se putea face altceva, in favoarea scolii.Faptul ca se aloca o suma atat de mare doar pentru a "supraveghea" ce se intampla in scoli aduce pe undeva a "politie".Este clar ca pentru ca o scoala sa functioneze este nevoie de cheltuieli.Dar parca prea se urmareste impementarea unui stil de cazarma in scoli.Nu trebuie uitat faptul ca in toate scolile exista paza specializata, camere de supraveghere si sisteme de alarma.Toate acestea costa bani de la buget, bani care ajung pana la urma in buzunarele unor "prieteni" ai primarului.Probabil ca daca acesti "prieteni" erau doctori se spunea ca este nevoie de cabinete medicale private in scoli, probabil ca daca acesti "prieteni" erau pescari se spunea ca solutia o reprezinta "nici o masa fara peste".Cu siguranta insa ca era bine daca acesti "prieteni" ai primarului erau profesori.In felul acesta elevii ar fi avut de castigat.Asa insa nu ne ramane decat sa privim cum banii care puteau fi folositi efectiv pentru educatie sunt folositi acum pentru diverse "gaselnite" ale unor primari care nu doresc decat cheltuirea intr-un anumit scop a acestor fonduri.Este criza, domeniul privat nu mai functioneaza si singurul mijloc de imbogatire il reprezinta "afacerile" cu statul.Acolo unde nimeni nu controleaza, acolo unde totul se plateste, acolo unde "banul public" pare ca nu intereseaza pe nimeni.

As vrea sa fiu foarte clar.Nu aveam nimic impotriva sistemului de la Arad daca acesta nu costa atatia bani.Am vazut multe lucruri de acest gen si stiu ca totul nu este decat o "spalare de bani"...


Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL4


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu