joi, 22 septembrie 2011

Scandal la Liceul Marin Preda...Poate directorul sa modifice notele elevilor?

O situaţie cel putin ciudata a fost semnalata de presa la Liceul Marin Preda din Bucuresti.

Nouă elevi din ciclul gimnazial aveau la finalul anului şcolar trecut, in luna iunie medii de patru, adică erau în situaţie de corigenţă la mai multe materii. Doar ca notele proaste au fost anulate de catre conducerea scolii, iar mediile au fost completate cu note convenabile, astfel încât cei nouă elevi să promoveze.

“Am avut un şoc când am văzut că elevi pe care îi ştiam corigenţi sunt promovaţi fără ca măcar să se prezinte la sesiunea din vară a corigenţelor. Am verificat cataloagele şi am rămas uimită - mai mulţi copii aveau notele mici anulate sub semnătură, astfel încât să le iasă media de trecere. Şi, culmea, modificările au fost făcute chiar pe 15-16 iunie, când deja festivitatea de premiere era în toi şi se presupune că mediile erau încheiate. Nu înţeleg cum se poate ca elevi nepregătiţi să promoveze ilegal. Înseamnă că noi, profesorii, suntem inutili şi punem note degeaba”, a declarat Mihaela Ene, profesoară de geografie la Liceul Marin Preda din Bucureşti.

În replică, directoarea liceului a dat urmatorul raspuns... “Noi facem orice pentru binele elevilor şi pentru ca aceştia să beneficieze de educaţie permanentă. Am anulat notele la contestaţiile părinţilor şi avem acoperire pentru acţiunile noastre. Pur şi simplu, corigenţele respective erau acte de răzbunare ale unor profesori orgolioşi”, a explicat Viorica Iliescu, directoarea liceului.

Legat de aceasta problema, inspectoratul scolar a dat urmatorul comunicat:

"În principiu, singurele persoane care pot schimba în cataloage astfel de notări sunt profesorii titulari de la clasele respective. Ei sunt unicii răspunzători pentru evaluarea şi notarea elevilor. Aceştia trebuie să aibă motive bine întemeiate pentru astfel de modificări şi să dea notificări scrise directorilor instituţiei respective de învăţământ. Schimbările se fac numai dacă profesorul dovedeşte că a greşit, iar dacă situaţia se constată a fi abuzivă la acest liceu, Inspectoratul va lua măsuri. Se va face anchetă şi se vor aplica pedepse, dacă e cazul”, a explicat Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar (ROFUIP) din anul 2005, regulament ce este in vigoare la aceasta data, precizeaza urmatoarele:

Art 57: (1) În învăţământul preuniversitar, evaluările se concretizează, de regulă, prin note de la 10 la 1.
(3) Notele/calificativele acordate se comunică, în mod obligatoriu, elevilor, se trec în catalog şi în carnetul de elev, de către profesorul/învăţătorul care le acordă şi se comentează cu părinţii.

Art.58. (1) La sfârşitul fiecărui semestru şi la încheierea anului şcolar, învăţătorii şi profesorii au obligaţia să încheie situaţia şcolară a elevilor.

De aici rezulta cat se poate de clar faptul ca singura persoana care poate sa noteze si sa incheie media unui elev este profesorul care preda disciplina respectiva.

Dar sa citim regulamentul mai departe:

Art.97.
(3) Elevul sau, după caz, reprezentantul său legal, are dreptul de a contesta modalităţile şi rezultatele evaluării. Contestaţia se adresează cadrului didactic respectiv, care are obligaţia de a motiva/justifica modalitatea de evaluare şi rezultatele acesteia. În situaţia în care argumentele nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul/reprezentantul său legal se pot adresa directorului unităţii şcolare, care, pentru soluţionarea contestaţiei, va desemna profesori de specialitate, care nu predau la clasa respectivă.

Asadar, acesta este probabil articolul din regulament invocat de catre directoarea de la Liceul Marin Preda pentru a justifica modificarea acelor note.Daca s-au respectat cele de mai sus, directoarea este acoperita de lege.Aceasta inseamna ca daca un elev sau un parinte este nemultumit de o nota, acesta se adreseaza intai profesorului care a dat nota respectiva si, daca elevul/parintele nu este multumit de argumentele profesorului se poate adresa in final directorului unitatii scolare respective.Si aici urmeaza partea cea mai interesanta...

Pentru solutionarea contestatiei directorul va desemna profesori de specialitatea respectiva pentru a evalua elevul in cauza.

In cazul in care acesti pasi au fost urmati si elevul a fost reevaluat iar nota a fost modificata de catre un profesor de la disciplina respectiva, regulamentul a fost respectat si directoarea nu are nici o problema.

Daca insa cea care a modificat notele este directoarea liceului fara insa ca acesta sa aiba specialitatea respectiva si fara ca elevul sa fi fost evaluat inseamna ca este vorba de un abuz de putere care trebuie sanctionat.

Pentru rezolvarea acestei probleme cei de la ISMB nu trebuie decat sa verifice cine a semnat in catalog modificarea notelor respective.Si, daca este vorba de un abuz, sa o demita pe directoarea respectiva...


Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL4



Un comentariu:

  1. Esti un dascal de cacat daca nu te fac de vb.singura! Praf nici nu sti sa comunici cu un copil care are probleme,si o sa iti fac reclamatie!

    RăspundețiȘtergere