vineri, 30 septembrie 2011

"Anul pregatitor la facultate" ultima sansa a celor fara bacalaureat?

Zecilor de mii de absolvenţi de liceu care au picat bacalaureatul din acest an li se pregăteşte o a doua şansă pentru a urma studii universitare. O iniţiativă-fulger de amendare a Legii Educaţiei, depusă miercuri în parlament, prevede posibilitatea înscrierii la facultate pentru o parte dintre cei care nu au diplomă de bac.

Proiectul ce aparţine senatorului PSD Ecaterina Andronescu acordă dreptul tuturor absolvenţilor care nu au obţinut notă de trecere la toate probele, dar au înregistrat o medie de minimum şapte să se înscrie încă din această toamnă în universitatea la care doresc, astfel încât până la bacalaureatul de anul viitor să beneficieze de un an pregătitor. Practic, după parcurgerea acestei etape, elevii vor da din nou bacalaureatul, iar în caz de reuşită vor avea echivalate creditele de studiu trecând astfel direct în anul II.

Dacă, în schimb, nici în vara anului viitor nu vor reuşi să obţină note de trecere la toate probele bacalaureatului, atunci nu vor mai avea decât o variantă: urmarea unei şcoli postliceale.

Căci, pe lângă portiţa pe care o crează celor care au obţinut medii peste şapte, iniţiativa fostului ministru al Educaţiei îi are în vedere şi pe absolvenţii cu rezultate sub-medie. Concret, textul face referire la reînfiinţarea şcolilor postliceale şi la formarea profesională prin ucenicie. Astfel, atât cei care la examenul din acest au obţinut o medie sub şase, cât şi cei care nu vor reuşi la finalul anului pregătitor să treacă de toate probele, ar avea asigurat un loc în respectivul ciclu de studii. Mai mult, documentul prevede posibilitatea ca absolvenţii de liceu care au dobândit competenţe practice să susţină gratuit un examen în urma căruia să dobândească un certificat de calificare, menit să le servească la angajare.

Tot gratuită ar urma să fie şi pregătirea organizată de universităţi. Cel puţin pentru absolvenţii de liceu. Statul ar urma să asigure finanţarea anului pregătitor cu banii pe care i-ar economisi din faptul că nu va mai acorda ajutoarele de şomaj respectivilor tineri.

Ca o parere personala, aceasta initiativa legislativa este de luat in seama.Pe de o parte chiar trebuie facut ceva pentru cei care nu au promovat examenul de bacalaureat pentru ca altfel pierd un an de zile.Pe de alta parte trebuie avut in vedere ca masurile luate sa nu fie unele populiste pentru ca s-ar putea crea un precedent care i-ar demobiliza pe cei care sunt acum clasa a XII-a si vor sustine bacalaureatul la vara.Cu siguranta ca doamna Andronescu atunci cand a propus acest proiect de lege s-a gandit si la Universitatea Politehnica Bucuresti acolo unde dansa este rector.Banii obtinuti de la stat pentru acest an pregatitor ar fi foarte multi si ca orice manager care se respecta doamna rector incearca sa-i atraga catre universitatea sa.

M-a surpins insa partea legata de reinfiintarea formarii profesionale prin ucenicie pentru ca tocmai doamna Andronescu, atunci cand era ministru, a desfiintat scolile profesionale.

In concluzie, eu cred ca in invatamant trebuie continuitate legislativa.Este bulversant pentru toata lumea ca legea sa se schimbe mereu astfel incat nimeni sa nu mai stie daca un articol de lege este valabil sau nu in momentul respectiv.Fara stabilitate legislativa haosul din educatie va continua.In acest moment avem o lege a educatiei care nu se pune in practica pentru ca nu au fost elaborate inca metodologiile de aplicare...Si, din aceasta cauza nu "stie stanga ce face dreapta"...

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL4

5 comentarii:

  1. va mai ramane sa 'echivalati " studiile universitare si cu "scoala vietii " . penibil . ma asteptam ca andronescu sa propuna asa ceva . nu ma asteptam ca profesorii sa taca , in fata unei astfel de propuneri HALUCINANTE !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. O aiureala. Echivalarea creditelor dupa luarea bacalaureatului este o prostie. Pai daca ai luat examenele care sa-ti dea creditele inseamna ca poti sa le iei si fara bacalaureat. Pasul doi este desfiintarea acestui filtru ca fiind anacronic si inutil din moment ce poti lua credite universitare fara probleme si in lipsa. Pasul trei este cel pe care-l spune anonimul de mai sus: scoala vietii e suficient ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristi, mie mi se pare ca este o tampenie . Cum sa faci asa ceva intr-un sistem de invatamant bolnav? Nici elevii de liceu nu sunt de acord cu un astfel de proiect. Doamna Andronescu a mai avut o astfel de idee ,,geniala'' cand a vrut sa desfiinteze singura ora de istoria românilor din invatamantul liceal, filiera tehnologica.Sunt sigur ca aceasta initiativa legislativa va pica in Parlament.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici eu nu am spus ca sunt de acord, ci ca trebuie facut ceva si pentru cei care au picat bacalaureatul...

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru cei care au picat bacul nu trebuie facut nimic special. Ceva special trebuie facut pentru aia care l-au luat sau vor sa-l ia. Mai exista si sisteme de salubritate, santiere de constructii, agricultura, servicii anexe in comert ... Care e de fapt problema !? Trebuie neaparat sa ia toti bacul? Apoi trebuie ca toata lumea sa intre in universitati? De unde pana unde jelania asta?

    RăspundețiȘtergere