joi, 3 februarie 2011

Legea Educatiei intra in vigoare din 9 februarie...

Noua Lege a Educatiei Nationale, nr. 1 din 5 ianuarie 2011, se va pune in aplicare pe 9 februarie, adica la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Face exceptie de la aceste prevederi masura introducerii clasei pregatitoare in invatamintul primar, care va intra in vigoare incepind cu anul scolar 2012 – 2013. De asemenea, masura introducerii clasei a IX-a in invatamintul gimnazial se aplica incepind cu generatia de elevi care intra in clasa a V-a in anul scolar 2011 – 2012. Tot ei vor fi si prima generatie care va da admiterea la liceu in conformitate cu prevederile Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011. Masura acordarii a 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou – nascut se va aplica incepind din anul 2013 iar masura privind introducerea costului standard per elev si a principiului “finantarea urmeaza elevul” se aplica din anul 2012. Tot de atunci intra in vigoare si prevederile articolului 8 din lege, privind finantarea educatiei nationale.
“Deocamdata nu avem normele de aplicare. Se lucreaza la metodologii. Pina pe 28 februarie comisiile de lucru trebuie sa-si faca treaba. Pina atunci se folosesc cele vechi”, a declarat Teodora Craus, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, referitor la prevederile legii care nu intra la categoria “exceptii” din dispozitiile tranzitorii.

Aceleasi dispozitii finale si tranzitorii ale legii prevad la aliniatul 4 ca din luna februarie 2011 institutiile de invatamint superior acreditate trebuie sa inceteze procesul didactic la toate specializarile/programele de studii care nu au fost acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu. In cazul nerespectarii acestor prevederi, institutia de invatamint superior va fi sanctionata cu intrarea in lichidare.

Asadar, va trebui sa asteptam elaborarea metodologiilor pentru a se putea aplica efectiv legea.
Cu siguranta ca si legat de respectivele metodologii vor fi multe discutii pro si contra.
Cat priveste masura de intrare in lichidare a universitatilor care nu sunt acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, ramane de vazut ce se va intampla...Pana una alta in Romania de acum este mai usor sa termini o facultate decat sa promovezi examenul de bacalaureat...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu