miercuri, 16 februarie 2011

Ministrul Funeriu intarzie aplicarea Legii Educatiei...

După ce a lăudat, de câte ori a avut ocazia, Legea educaţiei naţionale, ministrul Daniel Funeriu a “condamnat la moarte” propria sa creaţie. Printr-un ordin de ministru “privind aprobarea unor măsuri tranzitorii în sistemul naţional de învăţământ”, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 104 din 9 februarie 2011, practic, se anulează reforma în educaţie, prevăzută de legea publicată in luna ianuarie. În mod surprinzător, elementele care erau prevăzute în lege şi care puteau fi aplicate pe 9 februarie sunt amânate la date precum 2015-2016. Având în vedere faptul că 2012 este an electoral, iar Legea educaţiei naţionale nu a trecut de Parlament, orice viitor Guvern având posibilitatea de a o anula, este greu de crezut că reforma lui Funeriu va mai avea “un cuvânt de spus” în învăţământul românesc.

“Până la acea dată vor mai fi alegeri, poate chiar anticipate, am putea avea cel puţin trei guverne, şi nici nu trebuie să-i treacă prin cap domnului ministru că va apuca să aplice această lege. Măsurile tranzitorii eludează legea, prin cuvântul «tranzitorii». Ne amintim ce înseamnă societate de tranziţie. Eu cred că lor le-a fost teamă sau, mai grav, nu a avut cine să aplice legea”, a declarat Gheorghe Rădulescu, fost secretar general în cadrul Ministerului Educaţiei.

Potrivit Articolului 2 de la capitolul “Măsuri tranzitorii privind învăţământul preuniversitar” al ordinului, “planurile-cadru şi programele şcolare pentru învăţământul preuniversitar aprobate până la începutul anului şi pe parcursul anului şcolar 2010-2011 rămân valabile până la modificarea curriculumului naţional”. Gheorghe Rădulescu susţine că noul curriculum nu poate fi elaborat până în 2013. “Nu este precizată nici o dată, aici. Deci, probabil, la această oră nu există nici un draft pentru noul curriculum. Realizarea şi punerea în aplicare a unui curriculum al programelor de educaţie l-am făcut eu în 1999-2000, în mandatul Marga, şi a durat doi ani. Lor trebuie să le ia cel puţin doi ani să conceapă acest curriculum, asta dacă se apucă de mâine de lucru. Noul curriculum nu poate fi aplicat decât în 2013. Aici sunt etape, pe un grafic, ce trebuie respectate: planul de învăţământ, programele şcolare, manualele”, a declarat Gheorghe Rădulescu.

Asadar, prin acest ordin, ministrul nu face altceva decat sa puna "frana" unei legi despre care ne spunea pana acum "cat este de perfecta".Probabil ca aceasta lege va fi pana la urma "cireasa de pe tort", in sensul ca odata cu intrarea ei in vigoare se va "instala" haosul total in sistemul de invatamant.Cu siguranta ca doar guvernul de dupa alegerile viitoare va mai reusi sa puna lucrurile la punct in domeniul educatiei.Si asta cu o singura conditie...Sa abroge Legea nr.1/2011, respectiv Legea Educatiei Nationale...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu