marți, 15 februarie 2011

Respectarea justitiei in Romania...Profesorii de la Scoala 5 din Arad nu si-au primit salariile...

Profesorii de la Scoala Nr.5 din Arad nu si-au primit salariile nu pentru că nu se încadrează în buget, nu pentru că nu şi-ar fi făcut la timp statele de plată ci pentru că Inspectoratul Şcolar Arad refuză să-l aprobe, pentru că este calculat pe sentinţa data de catre instanta judecatoreasca.Asadar,nu a fost virat nici un leu în conturile profesorilor pentru că au continuat să ia în calcul drepturile salariale câştigate în instanţă.
Directorului instituţiei de învăţământ, Maria Paşcalău consideră că modul de calcul al salariilor este potrivit legilor în vigoare. „Sunt un om responsabil şi respect întotdeauna legea. Bugetul calculat pe baza costului per elev este suficient, salariile au fost calculate respectând toate legile în vigoare şi hotărârile judecătoreşti câştigate în instanţă”, a subliniat directorul instituţiei. Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean consideră că statele de plată nu sunt corecte şi refuză să-şi dea acordul pentru plata salariilor celor de la Scoala Generală nr.5. Grila de salarizare oferită de IŞJ nu ia însă în calcul şi sentinţa obţinută de sindicate.
În cunoştinţă de cauză toate cadrele didactice au semnat că nu acceptă renunţarea la sentinţă şi îşi asumă riscul de a rămâne fără salarii.
Reprezentanţii sindicatelor consideră că însăşi dreptul conferit ISJ-ului de a verifica statele de plată este discutabil iar ceea ce se solicită acestei şcoli şi altora în aceeaşi situaţie, în opinia liderului SDÎ Arad, este o ilegalitate. „Ei nu acceptă o ilegalitate şi nu doresc decât să le fie respectate drepturile câştigate în instanţă. E drept că e nefirească această inechitate din salarizarea personalului din învăţământ. Dar nu poate fi acceptată nici diminuarea fără a avea o bază legală a salariilor. Aplicarea legii 221 ar readuce echitatea în învăţământ”, a punctat liderul arădean al SDÎ, Dănuţ Ieneşescu.
In concluzie,cadrele didactice de la Şcoala generală nr.5 au decis să nu renunţe la drepturile salariale pe care le-au câştigat în instanţă şi au refuzat să le fie refăcute statele de plată conform solicitărilor Inspectoratului Şcolar Arad.
„Nu cerem nici un drept în plus, nu vrem decât să fie respectată legea, să fim plătiţi conform legilor în vigoare, să fie respectate sentinţele judecătoreşti câştigate. Nu cerem o ilegalitate, ci doar ceea ce ni se cuvine”, justifica decizia prof. Maria Crişan, liderul de sindicat din şcoală.
Riscul este de a rămâne fără salarii deoarece Inspectoratul şcolar nu aprobă statele de plată calculate pe sentinţa judecatoreasca şi fără această aprobare nu sunt viraţi banii. „Profesorii îşi vor primi banii atunci când conducerea şcolii va respecta legea. Statele de plată nu au fost avizate pentru că nu au fost întocmite legal“, a declarat prof. Laura Putnic, purtătorul de cuvânt al ISJ Arad.

In concluzie, la scoala respectiva s-au intocmit salariile in conformitate cu sentinta definitiva si irevocabila data de catre Judecatoria Arad.In orice tara democratica o hotarare a justitiei este respectata.Doar ca, in tara lui Basescu si a lui Boc aceste drepturi nu sunt luate in consideratie.
As vrea sa subliniez pozitia doamnei director de la scoala respectiva,un cadru didactic care a ales sa respecte legea chiar daca presiunile inspectoratului erau uriase.Este posibil ca in scurt timp d-na director sa fie demisa din aceasta functie, doar ca, cu siguranta ca dansa se va bucura de respectul colegilor din scoala.Nu stiu cum se face dar in regimul Basescu am ajuns sa traim intr-o tara a abuzurilor celor de la putere.Al celor care isi imagineaza ca daca printr-un concurs de imprejurari au ajuns "acolo sus", chiar au dreptul sa faca orice.Legat de aceasta nerespectare a unei hotarari judecatoresti, definitiva si irevocabila, as mai vrea sa spun ceva.Pe vremea lui Ceausescu hotararile judecatoresti erau luate cu acordul organelor de partid, doar ca atunci nimeni nu si-ar fi permis sa nu respecte o hotarare a justitiei.Ceea ce se intampla acum este mult mai grav decat ce se intampla atunci.Din punctul acesta de vedere, sa iti castigi dreptatea in instanta si sa nu se ia in considerare aceasta hotarare reprezinta cea mai ridicata forma de "abuz in serviciu" pe care o poate face cineva.Un abuz care, in mod normal este de natura penala...Dupa cum se stie, in situatia scolii de la Arad sunt astazi multe scoli din Romania.Cu profesori care au castigat si ei aceste drepturi salariale.Actuala putere isi doreste ca profesorii respectivi sa beneficieze de aceste drepturi incepand cu anul 2012.De ce? Pentru ca 2012 este an electoral si cei de la PDL isi imagineaza ca in felul acesta mai pot castiga cateva voturi...


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu