vineri, 18 februarie 2011

Un ministru si doua legi contradictorii in doar o saptamana...

Ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 3.753/2011 privind aprobarea unor masuri tranzitorii in sistemul national de invatamant a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 104, din 9 februarie 2011.

Art. 11. — (1) Personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar care indeplineste varsta de pensionare pe parcursul anului scolar 2010—2011 se pensioneaza la data incheierii anului scolar.
(2) Pensionarea personalului didactic, de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv a inspectoratului scolar.



INSTRUCŢIUNE
privind menţinerea în activitate ca titular peste vârsta standard de pensionare
În baza prevederilor art. 361 alin. (6) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011,
În conformitate cu prevederile ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3753/2011 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii în sistemul naţional de învăţământ,
În temeiul Hotărârii Guvernului nr. 81/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu modificările şi completările ulterioare,
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
emite următoarea instrucţiune:
Art. 1. Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar care a intrat în procedura de aprobare a menţinerii în activitate ca titular peste vârsta standard de pensionare, în perioada cuprinsă în Calendarul mişcării personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2011-2012, aprobat prin ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5615/2010, beneficiază de acordarea menţinerii în activitate ca titular în funcţia didactică, în anul şcolar 2011-2012, cu condiţia obţinerii aprobării consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, conform art. 10 din Metodologia privind mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, aprobată prin ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5616/2010.
Art. 2. Direcţia Generală Management, Resurse Umane şi Reţea Şcolară din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ preuniversitar duc la îndeplinire prezenta instrucţiune.
Art. 3. Prezenta Instrucţiune se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
MINISTRU,
DANIEL PETRU FUNERIU
Bucureşti,
Nr. 1
Data:17.02.2011



Asadar, in data de 09 februarie ministrul da un ordin prin care toti profesorii care au varsta de pensionare pana la sfarsitul acestui an scolar trebuie sa iasa la pensie pana la data de 01 septembrie 2011 iar in 17 februarie acelasi ministrul da o instructiune prin care spune ca profesorii care au varsta de pensie dar au aprobarea consilului de administratie al inspectoratului pot sa mai ramana in functie si in anul scolar viitor.
Precizez faptul ca ambele documente au fost publicate in Monitorul Oficial.
Intrebarea logica, in acest caz, este urmatoarea...Cine are putere mai mare de lege, ordinul de ministru sau instructiunea? Pentru ca din punct de vedere al continutului, lucrurile se cam bat cap in cap.Si, daca este sa continuam speculatiile, se pune intrebarea...care lege a educatiei se aplica in acest caz, cea veche sau cea noua? Nu stiu de ce dar am impresia ca cei de la putere au inceput sa "isi faulteze" singuri propria lege a educatiei...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

2 comentarii: