vineri, 8 iulie 2011

Cheltuieli de 42 de milioane de euro pentru elevii "picati" la examenul de bacalaureat...

Bacalaureatul-dezastru de anul acesta nu înseamnă doar deziluzii pentru o întreagă generaţie de elevi, ci s-ar putea transforma într-un coşmar pentru bugetul asigurărilor de şomaj. În sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2011, examenul a fost susţinut de 212.763 de elevi, potrivit listelor complete centralizate de Ministerul Educaţiei pe site-ul specializat Bacalaureat 2011 edu.ro. Dintre aceştia, 118.147 (55,53%) nu au reuşit să promoveze probele şi au fost declaraţi respinşi. Statutul lor este în momentul de faţă “absolvent de clasa a XII-a fără diplomă de Bacalaureat”. Având în vedere că ponderea liceelor vocaţionale din România este destul de mică, majoritatea elevilor au terminat licee teoretice, în urma cărora nu au obţinut nicio calificare pentru vreo meserie anume. Teoretic vorbind, asta ar putea însemna un număr foarte mare de şomeri care s-ar adăuga dintr-o dată listelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Statistic, dacă toţi cei 118.147 de elevi ar cere ajutor de şomaj, statul ar fi obligat să le plătească o indemnizaţie de 250 de lei pentru fiecare, pe o perioadă de 6 luni. Cifrele arată că asta ar însemna un efort bugetar de aproximativ 42 de milioane de euro (peste 177 milioane de lei), bani pe care Ministerul Muncii ar trebui să-i asigure pentru plata absolvenţilor de liceu fără diplomă de Bacalaureat pentru o jumătate de an.
În termen de 60 de zile de la data absolvirii, orice elev cu vârsta de peste 16 de ani se poate înscrie la Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru a fi în evidenţa acestei instituţii ca persoană care îşi caută un loc de muncă.
Automat, absolventul care nu are o calificate într-o meserie va fi considerat potenţial muncitor necalificat şi va primi o indemnizaţie lunară de 250 de lei, timp de 6 luni – în total 1.500 de lei. Dacă proaspătul şomer îşi găseşte de muncă în acest interval, trebuie să anunţe AJOFM-ul la care este înscris, dar va continua să primească indemnizaţia până la sfârşitul perioadei de 6 luni. Dacă cel înregistrat ca şomer îşi va relua studiile în toamnă (reuşeşte să ia diploma de Bacalaureat şi merge la facultate), atunci de pe data de 1 octombrie 2011, ajutorul de şomaj nu se va mai acorda.
Asadar, cheltuieli suplimentare pentru guvern intr-o perioada de criza si totul din banii celor care platesc taxe catre stat...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu