vineri, 1 iulie 2011

"Daca toti cei care au între 38 şi 18 ani nu ar fi fraudat examenul de bacalaureat, atunci România ar fi arătat altfel". Ce parere aveti?

Astazi a avut loc ultima proba a examenului de bacalaureat, un examen lung si plin de emotii pentru cei care l-au sustinut.De la proba de astazi nu au mai "razbatut" nereguli dar pana la finalul zilei mai sunt destule ore.
Este insa interesant ce a declarat ministrul Funeriu ieri, la Craiova, acesta spunand ca examenul de bacalaureat din 2011 este "cel mai corect" din ultimii 20 ani si apreciind că dacă ultimele "20 de generaţii", adică "toti cei care au între 38 şi 18 ani", nu ar fi "fraudat" examenul, atunci România ar fi arătat altfel.
"Cred că anul acesta asistăm la cel mai corect organizat bacalaureat din ultimii 20 ani. Cum ar arăta România azi dacă 20 de generaţii care au dat bacalaureatul nu ar şti ce este şpaga, nu ar şti ce este frauda? Dacă 20 de generaţii, adică toţi cei care au între 38 şi 18 ani, nu ar fi fraudat. Dacă pentru ei frauda ar fi ceva inexistent, România arăta altfel", a declarat ministrul Funeriu.
Este evident faptul ca ministrul Funeriu nu are cum sa stie cum era bacalaureatul acum 20 de ani in Romania, el nu mai era in tara la vremea respectiva, deci acuzatia sa este complet gratuita.As vrea sa spun aici ca in anul 2003 a fost un examen de bacalaureat mai corect decat cel de acum, atunci ministru era d-na Andronescu, deci PSD-ul era la guvernare asa ca eu unul pot sa relatez acel episod de pe o pozitie neutra.Imi amintesc ca atunci eram diriginte la o clasa de-a 12-a, probabil ca una dintre cele mai bune clase din istoria liceului nostru.Metodologia din anul acela prevedea faptul ca elevii dintr-un liceu sa sustina probele intr-un alt liceu, astfel incat nici unul dintre elevi sa nu sustina examenul la liceul de unde provenea.Mai mult decat atat, profesorii si dirigintii din liceul candidatilor nu aveau voie sa fie prezenti in liceul unde se sustineau probele.Pot spune ca bacalaureatul acela a fost unul extrem de lejer pentru mine ca diriginte al acelei clase terminale pentru ca dupa serbarea de sfarsit de an scolar rolul meu s-a incheiat.Rezultatele examenului de atunci nu au fost tocmai bune, dar intre timp absolventii de atunci au promovat cu totii examenul in cadrul sesiunilor urmatoare.Viata merge inainte, nu?
Revenind la declaratia de ieri a ministrului cred ca se impun cateva precizari.In primul rand cred ca in loc de "20 de generaţii", mai corect ar fi fost "20 de promotii", doar ca acestea sunt "fineturi" de limba romana si nu poti cere sa le foloseasca cineva care are gramatica la nivelul clasei a III-a elementare, exemplul substantivului "coleg de genul neutru" fiind edificator in acest sens.
Doar ca, lasand la o parte erorile gramaticale ale ministrului Educatiei chiar nu pot sa fiu de acord cu jignirea tuturor celor care si-au sustinut bacalaureatul in perioada respectiva.Chiar toti cei care au sustinut examenul de bacalaureat dupa anul 1990 au copiat? Cum poti baga in "aceeasi oala" si elevii foarte buni si pe cei mai putini buni din perioada respectiva? Isi imagineaza actualul ministru al Educatiei ca in tara aceasta toti romanii intre 18 si 38 de ani sunt niste sarlatani, niste hoti si niste oameni fara posibilitati intelectuale?
Chiar crede actualul ministru ca a trebuit sa fie dansul "uns" in aceasta functie pentru a schimba radical Romania? Ne spune in declaratia sa actualul ministru ca ...
"Dacă 20 de generaţii, adică toţi cei care au între 38 şi 18 ani, nu ar fi fraudat. Dacă pentru ei frauda ar fi ceva inexistent, România arăta altfel".
Lasand la o parte prima propozitie care nu are un inteles logic in cea de-a doua forma corecta din punct de vedere gramatical era "ar fi fost ceva inexistent" si nu "ar fi ceva inexistent" pentru ca actiunea se petrece la timpul trecut.
Doar ca eu cred ca Romania arata altfel daca Basescu, Boc, Elena Udrea, Funeriu si toti ceilalti PDL-isti nu ajungeau la putere.Si mai cred ca imediat dupa plecarea acestora, Romania va fi o tara democratica, o tara in care un presedinte sau un ministru chiar nu isi vor mai permite sa isi jigneasca cetatenii si sa-i trateze ca pe niste bunuri personale...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu