joi, 8 septembrie 2011

De ce este religia disciplina obligatorie in invatamantul preuniversitar...

Am auzit multe opinii legate de faptul ca religia este disciplina obligatorie in invatamantul preuniversitar.Multe dintre aceste opinii nu erau in favoarea acestei discipline, spunandu-se ca daca elevii vor studia aceasta disciplina in fiecare an, exista riscul sa se plictiseasca.De fapt, obiectia principala este la liceu, acolo unde exista impresia ca elevii trateaza religia cu indiferenta.
Ca o parere personala, eu cred ca este bine ca aceasta disciplina este studiata in scoala.Daca este predata cu har aceasta disciplina poate cotrabalansa avalansa de modele gen "90-60-90" cu care este obisnuita acum generatia tanara.Daca profesorul de religie va reusi sa-l faca pe elev sa nu mai mearga sambata seara la discoteca dar sa mearga duminica dimineata la Sfanta Liturghie, putem spune ca studierea aceastei disciplina chiar si-a atins scopul.
In "avalansa" dupa ore, multi dintre profesori asteapta ca religia sa nu mai fie atat de mult studiata dupa schimbarea planurilor cadru.Doar ca lucrurile nu stau chiar asa...Pentru ca, din noile planuri cadru se pot scoate toate disciplinele cu o singura exceptie...disciplina religie.

Acest lucru rezulta din cerinţa Constituţiei României art. 32 (7): „În şcolile de stat, învăţămîntul religios este organizat şi garantat prin lege”. Ca urmare, în unităţile de educaţie publică din România trebuie asigurată posibilitatea elevilor de a urma un învăţămînt religios. Acest enunţ nu explica ceea ce trebuie să înţelegem prin sintagma „învăţămînt religios”. Constituţia nu stabileşte că ar fi vorba despre „învăţămînt confesional” sau despre informaţii referitoare la istoria şi conţinutul religiilor. Ştim doar că aceasta prevedere constitutionala trebuie respectata...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Perfect de acord. Fara religie omul isi pierde sensul vietii si traieste doar clipa, asa aiurea.,

    RăspundețiȘtergere