sâmbătă, 1 octombrie 2011

“Instructiunea privind ocuparea posturilor didactice/catedrelor care se vacantează pe parcursul anului şcolar 2011-2012” nu respecta Legea Educatiei…

Ministerul Educatiei a publicat ieri “Instructiunea privind ocuparea posturilor didactice/catedrelor care se vacantează pe parcursul anului şcolar 2011-2012”, document ce poate fi vazut aici.

Din punctul meu de vedere aceasta instructiune este complet inutila si, in locul ei trebuia sa fi aparut pe site Metodologia de aplicare a Legii Educatiei cu privire la angajarile de personal.

Nu stiu cum se face dar cei de la minister doresc sa recentralizeze totul dupa ce, teoretic, prin Legea Educatiei cele mai multe responsabilitati, inclusiv cea legata de angajari de personal, revin Consiliului de Administratie din scoala respective.

Haideti sa vedem ce prevede legea si ce prevede, in contradictoriu cu legea, instructiunea respectiva.

Legea Educatiei:

Art. 254. – (1) În unităţile de învăţământ sau în consorţiile şcolare poate fi angajat

personal didactic cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau perioadă

determinată de cel mult un an şcolar, cu posibilitatea prelungirii contractului, respectiv în plata cu ora, în condiţiile legii.

(2) Constituirea posturilor didactice la nivelul unităţii de învăţământ sau al consorţiilor

şcolare se face pe baza normativelor în vigoare privind formaţiunile de studiu.

(3) În învăţământul preuniversitar de stat şi particular, posturile didactice se ocupă prin

concurs organizat la nivelul unităţii de învăţământ cu personalitate juridică, conform unei

metodologii-cadru elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

(4) Deciziile privind vacantarea posturilor didactice, organizarea concursurilor pe post

şi angajarea personalului didactic se iau la nivelul unităţii de învăţământ de către consiliul de

administraţie al unităţii de învăţământ, la propunerea directorului, conform unei metodologii

elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

(5) Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ stabileşte posturile

didactice/catedrele disponibile pentru angajare, statutul acestora: vacante, rezervate, precum şi

condiţiile şi modalităţile de ocupare a acestora.

(6) Inspectoratul şcolar analizează, corectează în colaborare cu unităţile de învăţământ şi

avizează oferta de posturi didactice/catedre vacante/rezervate.

(9) Unităţile de învăţământ, individual, în consorţii şcolare sau în asocieri temporare la

nivel local sau judeţean, organizează concursul pentru ocuparea posturilor şi catedrelor, conform statutului acestor posturi didactice şi catedre, stabilit în condiţiile alin. (5).

Asadar, inspectoratul scolar doar analizeaza si corecteaza in colaborare cu unitatile de invatamant aceste posturi si apoi le avizeaza in conformitate cu metodologia-cadru de la art.254(3) din Legea Educatiei dar, conf. art.254(9) concursul este organizat de catre unitatile de invatamant de catre apartin aceste posturi vacante.

Sa vedem ce prevede “Instructiunea privind ocuparea posturilor didactice/catedrelor care se vacantează pe parcursul anului şcolar 2011-2012”

Art. 2. Posturile didactice/catedrele care se vacantează după începerea anului şcolar 2011-2012 se publică la sediul inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti şi pot fi ocupate cu personalul didactic nerepartizat în şedinţele publice organizate, conform Calendarului mişcării personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2011-2012, aprobat prin ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5615/2010, cu modificările şi completările ulterioare, respectând ordinea de ocupare a posturilor didactice/catedrelor, prevăzută în Metodologia privind mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, aprobată prin ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5616/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 3. (1) În cazul în care, la nivelul inspectoratului școlar judeţean/al municipiului Bucureşti, posturile didactice/catedrele vacantate nu pot fi ocupate conform art. 2, consiliile de administraţie din unităţile de învăţământ care au posturi didactice/catedre vacante, pe parcursul anului şcolar 2011 – 2012, sunt abilitate să organizeze şi să desfășoare individual, în consorţii şcolare sau în asocieri temporare la nivel local, concursuri de suplinire pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor, cu probe scrise şi practice/orale în profilul postului sau la limba de predare, cu personal didactic calificat, respectiv testări cu personal fără studii corespunzătoare postului, conform prezentei instrucţiuni.

Asadar, in Art.2 al acestei instructiuni se prevede ca posturile vacantate intr-o scoala se ocupa intai de catre cei care au sustinut concurs in vara anului 2011 si doar daca nu sunt solicitari in acest sens, consiliul de administratie din scoala respective poate organiza un concurs propriu.Si cum la concursul din vara nu prea au fost locuri la titularizare imaginati-va ca in anul acesta scolar nu se va organiza concurs in nici o scoala pentru ca locurile vor fi distribuite de catre inspectoratele scolare.

Unde este descentralizarea de care se tot vorbeste? Care este rolul consiliului de administratie dintr-o scoala? De ce a trebuit sa se schimbe Legea Educatiei daca cei care ar trebui sa o puna in aplicare o “franeaza” prin fel si fel de instructiuni?

Si ar mai fi ceva de spus aici…Pana pe data de 10 octombrie, conform legii, toate metodologiile de punere in aplicare a Legii Educatiei trebuiesc publicate in Monitorul Oficial, inclusiv metodologia pentru ocuparea posturilor vacante.Ma intreb daca metodologia respectiva va fi in conformitate cu Legea Educatiei sau in conformitate cu “Instructiunea privind ocuparea posturilor didactice/catedrelor care se vacantează pe parcursul anului şcolar 2011-2012" ?

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL4

3 comentarii:

  1. Pai daca vor lua inspectoratelor rolul de plasare a fortei de munca nu va dati seama cati inspectori de personal vor ramane fara obiectul muncii.Cine mai umple holurile inspectoratelor de sector daca nu vor mai fi suplinitorii si ce rol vor mai avea atatea inspectorate?

    RăspundețiȘtergere
  2. in comuna ,ea deja sa ocupat un post prin concurs pana in iunie si sa aranjat foarte simplu pe bani

    RăspundețiȘtergere