duminică, 3 octombrie 2010

Cele 11 clase ale lui Funeriu...

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, are doar unsprezece clase, conform legii învăţământului din România. Şi asta pentru că ministrul Educaţiei nu şi-a echivalat diplomele pe care le-a obţinut în străinătate, nici măcar după ce a preluat portofoliul Educaţiei. Daniel Funeriu spune că nu a avut nevoie de recunoaşterea "acordată" de ministerul pe care-l conduce.
"Nu mi-am echivalat niciodată studiile făcute în străinătate în România. Eu nu am avut nevoie de o astfel de echivalare. Înţeleg foarte bine unde bateţi. Aceată problemă a echivalării este o problemă pur formală, ea trebuie făcută pentru cei care au nevoie să-şi echivaleze studiile", a declarat Daniel Funeriu.
Pentru cine nu stie, Daniel Funeriu a absolvit 11 clase in Romania, clasa a 12-a, facultatea si doctoratul in Franta.Singura problema este ca, in conformitate cu legislatia romaneasca, studiile facute in strainatate trebuiesc echivalate si in Romania, pentru a putea lucra la nivelul lor aici.
Asa este legea si ea trebuie aplicata pentru toata lumea.In momentul actual, pana cand isi va echivala studiile, legislatia romanesca nu-i recunoaste lui Funeriu decat cele 11 clase absolvite aici.Si cum ciclul inferior al liceului se termina in clasa a X-a, din punct de vedere al calificarii obtinute in Romania, actualul ministru are o calificare strict la acest nivel.
Sigur, pentru cei mai multi stirea aceasta cu studiile lui Funeriu pare o gluma, in conditiile in care a absolvit doctoratul in Franta.Doar ca, eu as vrea sa semnalez aici o problema concreta.
Se stie ca pentru a fi ministru in Romania nu se cer studii superioare, functia de ministru poate fi ocupata de catre oricine.Doar ca, se stie faptul ca in domeniul bugetar, salarizarea se face in functie de nivelul studiilor.Ca sa fiu mai bine inteles, cine ocupa o functie si are studii superioare primeste un salariu mai mare decat o persoana care nu are studii superioare.Cu siguranta ca, de cand este ministru al educatiei, Daniel Funeriu a primit salariu ca absolvent de studii superioare.Probabil cu toate sporurile de rigoare, inclusiv cel pentru doctorat.Neavand insa aceste studii echivalate in Romania, actualul ministru trebuia sa primeasca salariul la nivelul celei mai inalte diplome obtinute aici, respectiv pentru un absolvent de 10 clase.Ca sa fiu mai clar, probabil ca el trebuia sa fie retribuit la nivelul unui muncitor necalificat ajuns in functia de ministru.Intrebarea care se pune este daca actualul ministru va returna diferenta de bani primita in plus.In mod logic asa ar trebui sa faca.Aceasta angajare a ministrului reprezinta un lucru care doar la noi in tara se poate intampla pentru ca, in mod logic, oriunde in lume mergi sa te angajezi, primul lucru pe care il prezinti sunt diplomele de studii.Si nimeni nu iti ofera un job doar pe baza unor "hartii" aduse din strainatate, indiferent de catre cine sunt emise.
Am retinut din declaratia ministrului urmatoarea fraza... "Eu nu am avut nevoie de o astfel de echivalare".Din punctul meu de vedere aceasta declaratie este o sfidare la adresa tuturor.Si pare spusa de catre "un baiat de cartier", nu de catre un ministru care ar fi trebuit sa stie ca art.16 din Constitutie spune ca "nimeni nu este mai presus de lege".Si aici ar mai fi o problema...Se stie ca ministrul Funeriu a plecat din tara in adolescenta si ca s-a intors in Romania doar de cativa ani.Ar fi interesant de stiut daca in momentul actual cartea sa de identitate este una romaneasca...Pentru ca si pentru redobandirea cetateniei romane trebuiesc facute unele demersuri...Si, la cum a reactionat referitor la diplomele de studii, chiar m-as mira ca el sa fi facut aceste demersuri...
In final as mai vrea sa spun ceva despre aceste "11 clase" ale lui Funeriu, cu referire la declaratiile pe care acesta le-a dat, dupa ce presa a semnalat acest caz.Din punctul meu de vedere, actualul ministru nu are nici aceste 11 clase recunoscute in Romania...Pentru ca, pentru a fi avut aceste studii, actualul ministru ar fi trebuit sa aiba, in mod obligatoriu si cei "sapte ani de acasa"...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. gabriel teodorescu3 octombrie 2010 la 15:51

    ... uitati esentialul ministrul cf legislatiei Ro nu are bacul asa, ca nu poate ocupa nici o functie nici in Guvern, daramite in minister, fiind si ordonatorul principal de credite si cu drept de semnatura!!! ... atat nerespectare a legii si mai ales aroganta nu am mai vazut!!! inca odata nu contest meritele stiintifice certificate in Fr. ... desi am spus-o si ma repet cidat dupa Fr, ... vine De sau alte state comunitare...oricum ministrul este in afara legii si LEGEA TREBUIE RESPECTATA INTR-UN STAT DE DREPT...
    cum scriam si pe alte site-uri ... ma mir cum apare CM si contractul de munca semnat... alte si alte ilegalitati... poate un audit la nivel de minister si ISJ-uri vor mai scoate si alte nereguli... iar institutiile statului ar trebui sa se sesizeze din oficiu ... dar nu la noi. VEDETI MAGISTRATII SI PROCURORII DECI TOT BUGETARI DEJA SCOT DIFERENTE SALARIALE!!! NOI ... POIMARTI!!! ... EU L-AS ACTIONA IN INSTANTA CHIAR PE BOC CF. CODULUI PENAL... DAR CINE SA JUDECE UN ASTFEL DE PROCES IN RO...
    numai bine... a atentie unele Isj-uri deja fac previuni si pun manifestari clare in scoli cu ocazia 5 oct. 2010... asta e Ro.
    va doresc numai bine.

    RăspundețiȘtergere