duminică, 10 octombrie 2010

Ecce homo...Daniel Funeriu "Masurile din legea educatiei vor duce la intrarea universitatilor noastre in topurile mondiale "

Ministrul Daniel Funeriu a avut, sambata, o intalnire de lucru, la Strasbourg, cu presedintele Universitatii din Strasbourg, Alain Beretz.
"Modul in care universitatile din Strasbourg s-au inscris in tendinta observata la nivel mondial de a concentra resursele si compententele precum si de eliminare a paralelismului functional pagubos reprezinta fara indoiala un model de urmat si in Romania. De aceea am tinut sa am o discutie de substanta cu presedintele Beretz. Discutia avuta mi-a confirmat faptul ca masurile pe care dorim sa le luam prin noua lege a educatiei nationale in invatamantul superior sunt juste si vor duce la curatarea universitatilor din Romania si intrarea lor in topurile mondiale. In Franta, au castigat universitatile care au inteles primele ca o concentrare a resurselor pe baza de calitate institutionala este ineluctabila si ireversibila. Ma astept ca acelasi lucru sa se intample si in Romania", a declarat ministrul Daniel Funeriu, potrivit comunicatului citat de catre Mediafax.
Iata care este solutia oferita de catre ministru pentru ca si universitatile noastre sa intre in top si anume "curatarea" invatamantului superior romanesc.Ce inseamna aceasta curatare nu se spune in acest comunicat dar banuim despre ce este vorba.Cu ajutorul Legii educatiei ce se afla acum la Senat, actualul ministru doreste sa schimbe doi dintre rectorii universitatilor de la noi, respectiv pe domnul profesor Marga de la Cluj si pe doamna profesoara Andronescu de la Politehnica din Bucuresti.
Dansul considera ca prin schimbarea celor de mai sus invatamantul universitar romanesc devine "curatat".Nu ne spune insa faptul ca, datorita fondurilor mici alocate invatamantului, intrarea universitatilor noastre in top nu este posibila prea curand.Iar acest lucru are aici doua aspecte...La universitatile de top, numarul de studenti cu care lucreaza un profesor este mult mai mic decat la noi.Se stie faptul ca atunci cand un profesor are o grupa mai mica de studenti, rezultatele acestei grupe sunt mai bune.Este exact acelasi aspect care poate fi observat daca comparam viata unei familii care are 2 copii cu cea a unei familii care are 6 copii.Este ca in primul caz parintii respectivi au mai mult timp pentru copiii lor decat in cel de-al doilea caz? Al doilea aspect este legat tot de partea financiara...
Daca la universitatile de top fondurile alocate pentru cercetare sunt uriase, la noi aceste fonduri sunt inexistente.Si cum la desemnarea universitatilor de top si cercetarea joaca un rol important nu ne ramane decat sa asteptam ca la conducerea tarii sa vina un guvern care sa sprijine in mod efectiv educatia.
Ar mai fi ceva de spus aici...Universitatea Babes-Bolyai din Cluj este, potrivit unor ierarhizari, pe locul 600 in lume. Rectorul Andrei Marga a declarat ca pentru a ajunge in top 500 ar avea nevoie de un buget de peste 300 de milioane de euro.
Universitatea clujeana este cel mai bine plasata dintre universitatile din Romania...Tocmai aici vrea actualul ministru sa "faca curatenie" ...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu