vineri, 29 octombrie 2010

Legea educatiei maghiarilor?

Legea educaţiei naţionale, adop­ta­tă miercuri noapte de Guvern şi asumată ieri în faţa Parlamentului de Cabinetul Boc, a fost preţul plătit de PDL pentru ca UDMR să nu voteze mo­ţiunea de cenzură a Opoziţiei.
Aceasta lege data in graba pare a fi facuta special pentru a avantaja comunitatea maghiara lucru extrem de vizibil din cele ce urmeaza.
-La capitolul pri­vind mi­no­ri­tăţile se prevede că toa­te disciplinele se studiază în limba ma­ternă, singura excepţie făcând-o dis­ciplina Limba română, care se va stu­dia în română, dar după manuale ela­borate special pentru minorităţile respective.
-Istoria şi Geografia României se vor studia în lim­ba maternă a minorităţii respective, după manuale traduse.
-În cazul exame­ne­lor de absolvire a liceului, elevii care au studiat Istoria sau Geografia în limba maternă şi au această disciplină ca probă de examen pot susţine examenul în limba maternă în care au studiat.
-elevii din partea mi­no­rităţilor vor avea ca discipline de studiu şi Istoria, şi tradiţiile mi­no­r­i­tăţii respective, după manuale speciale pe care Mi­nisterul Educaţiei este obligat să le pună la dispoziţie.
-„Pentru elevii aparţinând mi­no­ri­tă­ţilor naţionale, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului asigură manualele şcolare, care pot fi: manuale elaborate în lim­ba de predare a minorităţilor şi ma­nu­ale traduse din limba română sau manuale de import, avizate de Minis­terul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru titlurile needi­tate din cauza tirajului redus".
-Obligativitatea instalării a câte unui director maghiar în şcolile cu învăţământ mixt. In lege se spune că „în unităţile şcolare cu predare şi în limbile minorităţilor naţionale unul dintre directori va fi un cadru didactic din rândul minorităţilor respective, cu respectarea criteriilor de competenţă profesională".
-Legea mai spune că „în comunicarea internă şi în comunicarea cu părinţii elevilor şi ai preşcolarilor se poate folosi şi limba de predare".
- Elevii maghiari vor studia limba şi lite­ratura maternă, Istoria şi tradiţiile minorităţii lor, precum şi muzica minorităţii, „pe baza programelor şi a metodologiilor specifice elaborate de colective de experţi cunoscători ai limbii şi ai culturii minorităţii respective şi aprobate potrivit legii".

Ma intreb ce se intampla daca la guvernare se afla si un partid al romilor...Este cat se poate de clar ca toate aceste articole de lege au fost date in favoarea minoritatii maghiare si in defavoarea comunitatilor romanesti din acele zone.Spre exemplu daca intr-o clasa mixta formata din romani si maghiari, conform legii la sedinta cu parintii se va discuta in limba maghiara in conformitate cu legea, acest lucru ar obliga parintii elevilor romani sa cunoasca limba maghiara pentru a intelege ce se discuta. Nu mai vorbesc despre manualele de import care, cu siguranta ca vor avea o alta orientare decat cele scrise si tiparite in tara.
Ca o concluzie, prin aceste articole de lege antinationale, PDL-ul nu a facut decat sa susţină desfiinţarea învăţământului românesc din Ardeal ...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu