sâmbătă, 2 octombrie 2010

Efecte ale guvernarii Boc...Mari probleme in functionarea gradinitelor...

Un sfert dintre grădiniţele bucureştene de stat funcţionează la limita legii pentru ca nu au personal suficient. Ca urmare, sute de preşcolari, care abia au prins un loc la grădiniţă, stau acasă pentru că nu are cine să le dea de mâncare sau să le cureţe sala de clasă. La gradiniţa 206, doi angajaţi gătesc şi pun masa pentru 200 de copii. Nu fac faţă, aşa că directoarea a apelat la firme specializate. Este, însă, un caz fericit.În total, în Bucureşti 300 de bucătărese, spălătorese şi îngrijitoare lipsesc din grădiniţe. Posturile au rămas vacante după ce, nemulţumiţi de reducerea salariului cu 25%, angajaţii au demisionat în masă. Oameni în loc nu pot fi aduşi pentru că la stat angajările sunt blocate. Cele mai multe demisii în grădiniţe au fost în rândul îngrijitoarelor. După tăierile salariale o îngrijitoare câştiga cel mult 500 de lei. Tot greul îl duc acum educatoarele.Inspectoratul şcolar Bucureşti a cerut ministrului Educaţiei deblocarea posturilor si in cazul în care acest lucru nu se întâmplă, mai multe grădiniţe se vor închide.
Imi amintesc ca acum cativa ani problema in gradinite era legata de lipsa locurilor.Intre timp numarul de locuri din gradinite a crescut dar acum lipseste personalul.In goana lui pentru a economisi salarii de la buget pentru a avea bani pentru firmele PDL-iste, acest guvern a blocat angajarile din sistemul bugetar.Astfel, presupunand ca intr-o zi toti angajatii dintr-o gradinita ar demisiona la cerere, gradinita respectiva va trebui inchisa si tinuta in conservare pana cand vor veni vremuri mai bune.Evident ca pe Boc&Co nu-i intereseaza ce se va intampla cu copiii de la gradinita aceea, ei nu guverneaza pentru romani ci pentru buzunarul propriu.
Este cat se poate de logic faptul ca foarte multe angajati din sistemul public au inceput sa demisioneze dupa diminuarea salariilor cu 25%.Avand initial niste salarii mici, acum aceeasi angajati au salarii foarte mici, venituri care nu le mai ajung nici pentru cheltuielile cotidiene.
Si cum prognoza guvernului pentru viitor nu este in nici un caz optimista, multi dintre angajatii bugetari prefera ca, din lipsa de perspectiva, sa se angajeze in domeniul privat.
Eu cred ca numarul de demisii va inregistra un maxim tocmai in aceasta luna, pentru ca abia acum la inceput de octombrie, salariatii din educatie vor primi primele salarii de la inceperea scolilor si a gradinitelor.Salarii a caror valoare nu o stie nimeni acum, dar despre care deja se "zvoneste" ca vor fi foarte mici...Ca niste demisii in alb...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu