luni, 18 octombrie 2010

Motiunea de cenzura a fost depusa...Cade guvernul Boc?

Opoziţia a depus moţiunea de cenzură la biroul preşedintelui Senatului. Documentul intitulat "Moţiunea României majoritare, moţiune populară" a fost semnat de 209 parlamentari.
Conform articolului 113 din Constituţie, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.
Calculele opozitiei arată că în acest moment se bazează pe 237 de senatori şi deputaţi, cu unul mai mult decât necesarul cerut. Fiecare partid a venit şi a spus pe ce oameni se bazează în acest moment şi din discuţii a reieşit că pot dărâma Guvernul Boc V fără ajutorul UDMR. S-a decis de asemenea că toţi parlamentarii Opoziţiei să voteze cu bilele la vedere pentru a elimina posibilitatea celor care vor să treacă la PSD, PNL sau PC să se laude că au votat şi totuşi să nu o facă.
Ca o parere personala multi dintre parlamentarii aflati acum in PDL realizeaza faptul ca la alegerile viitoare nu mai au nici o sansa de a mai intra in parlament.Un partid care "cade" vertiginos va avea probleme atunci cu realizarea pragului parlamentar si, cu siguranta ca locurile eligibile vor fi doar pentru "baietii destepti", gen Blaga, Berceanu si Videanu.
In aceasta toamna nemultumirile populare au atins cote maxime si daca nu se reuseste acum schimbarea acestui guvern chiar nu mai este nici o speranta de mai bine in Romania.Sa nu uitam ca in curand vine iarna, un anotimp in care cheltuielile de intretinere sunt mult mai mari.
Este de remarcat care va fi pozitia celor de la UDMR la aceasta motiune, pentru ca si ei constientizeaza faptul ca daca vor vota pentru PDL si motiunea trece, locul lor nu mai este in tabara noului guvern facut de catre opozitie.Este adevarat ca in ultima vreme cei de la UDMR au cerut in mod impetuos asumarea raspunderii pe Legea Educatiei, doar ca acest lucru a parut doar o cacialma si un motiv de a iesi de la guvernare...Ce o sa fie vom vedea cu totii in urmatoarele zile.Sa speram ca si de data aceasta se va intampla ca anul trecut si ca motiunea va trece...Doar ca, de data aceasta cei de la PDL vor fi "maturati" definitiv de la guvernare.In frunte cu prima "sluga a tarii", actualul prim ministru de acum...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu: