luni, 25 iulie 2011

Cartelele de acces in scoala...Peste 8 milioane de euro pentru PDL...

Elevii nu vor mai putea chiuli prea usor incepand cu anul scolar viitor si daca vor lipsi nemotivat vor fi de urgenta penalizati si le vor fi informati parintii in timp real. Cel putin asa a anuntat in premiera la Suceava, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, dupa intalnirea celor din Ministerul Educatiei cu sefii inspectoratelor scolare din tara. Aceasta a declarat ca de anul scolar viitor intrarea elevilor in toate scolile se va face pe baza unor cartele magnetice si va fi inregistrata de un sistem computerizat. Profesorul de la ora va fi anuntat in cateva minute cine este absent sau a intarziat, la fel ca si parintii. In acest mod, crede Oana Badea, absentele nu vor mai putea fi atat de usor motivate de unii profesori indulgenti iar elevii nu isi vor mai permite sa absenteze nemotivat.
Aceasta este varianta oficiala cu privire la aceste cartele.Doar ca daca facem un calcul simplu vedem ca adevaratul substrat al acestei afaceri este altul.Din primele declaratii ale oficialilor o simpla cartela magnetica va costa elevul in jur de 4 euro.Daca inmultim 2 milioane, numarul aproximativ al elevilor din Romania cu 4 euro, pretul unei cartele magnetice, obtinem frumoasa suma de 8 milioane de euro.O suma care reprezinta doar bani pentru PDL in perspectiva viitoarelor alegeri.Si cand am calculat suma aceasta nu am luat in calcul decat pretul cartelelor fara a calcula si pretul celorlalte echipamente necesare.
Asadar operatiunea "fonduri pentru partid" continua pe banii educatiei.Este trist ca este asa, este trist faptul ca acesti bani nu sunt folositi intr-un mod mai eficient pentru educatie.
Sa vorbim putin si despre eficienta acestei masuri...
Chiar nu imi imaginez un "boboc" de la clasa I-a folosind eficient aceasta cartela.Sa obligi un copil de 7 ani "sa se ponteze" inseamna un stres in plus pentru un copilas care si asa are destule emotii legate de primul sau an de scoala.
Cat despre elevii de liceu, cu siguranta ca acestia vor gasi cele mai eficiente "metode" de a "fenta" sistemul.Este posibil ca, in mod paradoxal, tocmai aceste cartele sa-i faca pe elevi sa lipseasca mai mult de la scoala...Sa presupunem ca elevii unei clase "plaseaza" toate cartelele unui singur elev, sa-i spunem "elevul de serviciu la cartela".Acesta va putea "ponta" in felul acesta intreaga clasa.Ca sa nu mai spun faptul ca este posibil ca un elev sa vina la 8 dimineata la scoala, sa "ponteze" cartela, sa plece de la scoala si sa se mai intoarca la ora 14 pentru a "taxa" cartela de plecare.Si, in felul acesta ne putem imagina inca n asemenea situatii.
Ca o concluzie, banii acestia puteau fi folositi mult mai eficient daca se dorea sa se faca ceva pentru educatie.Usor, usor, poate ca fara sa ne dam seama, sub conducerea PDL, Romania se transforma intr-o imensa puscarie.Pentru ca anumite firme "agreate" de catre partid sa "produca" si pe timp de criza s-a ajuns in situatia ca pentru examene sa se investeasca in camere video iar pentru a se intra in scoala sa se foloseasca cartele magnetice.Usor, usor copiii nostri se transforma in generatia Big Brother.Intrebarea care se pune este cat de mult folosesc toate acestea educatiei efective a elevilor.Pentru ca, pana una alta, folosind metodele de mai sus riscam faptul ca elevii nostri sa traga concluzia ca in viata, lucrul cel mai important este sa iti "spionezi" apropiatii.

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

2 comentarii:

  1. ar trebui sa incepeti chiar acum .Toti copiii o sa se bucure cand o sa auda ca nimeni strain nu mai poate intra in scolala.vor fi multumiti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @anonim de ce sa dam atatia bani pe o cartela? eu spre exemplu mai am 3 luni si termin liceul...si in scoala noastra n-avem voie nici pana la magazin...ne mai baga si cartele...nu se poate asa ceva

      Ștergere