miercuri, 24 august 2011

Comasarea alegerilor...

De cateva zile se tot vorbeste despre faptul ca cei de la PDL isi doresc ca alegerile locale si cele parlamentare sa aiba loc la aceeasi data.Si poate ca nu as fi crezut ca acest lucru este posibil daca cei de la UDMR nu ar fi declarat astazi, prin liderul lor Kelemen Hunor, ca UDMR-ul sustine comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale.

Dincolo de motivele economice declarate atat de catre PDL cat si de catre UDMR, in spatele acestei decizii se ascund calcule electorale.Se stie cat se poate de clar faptul ca la alegerile locale este ales omul si nu partidul.In felul acesta se spera de catre cei de la PDL ca acolo unde au un primar gospodar si fonduri suficiente, primarul respectiv sa fie o "locomotiva" si pentru alegerile parlamentare.Daca analizam aceasta tactica a PDL-ului ne dam seama ca este singura posibilitate de a mai "pacali" electoratul.Nu trebuie uitat faptul ca in fiecare regiune exista "baroni locali" PDL si ca acestia cu banii primiti de la guvern chiar pot sa influenteze alegatorii.

Este interesant si punctul de vedere al opozitiei cu privire la aceasta problema.

Presedintele PNL, Crin Antonescu a spus că, personal, preferă ca alegerile să fie organizate cât mai repede. El a precizat că scenariul comasării alegerilor locale cu cele parlamentare urmează să fie discutat de structurile de conducere ale PNL, aşa că afirmaţiile lui sunt un punct de vedere personal.

"Cu cât mai repede avem alegeri de orice fel, cu atât mai bine. Câştigăm câteva luni pentru ţară îndepărtând mai repede această putere. Spre deosebire de alţii, nu am deloc sentimentul că organizarea simultană a alegerilor va fi o dramă pentru USL şi sunt sigur că nu va fi nici mare afacere pentru PDL", a spus Antonescu.

Preşedintele PNL a apreciat că, fără o dezbatere pe fond asupra rolului Parlamentului şi a parlamentarului, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare ar putea crea confuzie în rândul electoratului.

"Nu trebuie să scăpăm din atenţie o problemă de fond: trebuie să definim foarte clar ce este Parlamentul, care este rolul lui, ce este parlamentarul şi să îi ajutăm pe oameni să înţeleagă diferenţa atunci când aleg un primar şi când aleg un parlamentar", a explicat Antonescu.

El a afirmat că alegătorii trebuie să conştientizeze că alegerea parlamentarului prin vot uninominal, în oricare din variante, nu echivalează cu alegerea unui ajutor de primar.

"Oamenii trebuie să înţeleagă că votând uninominal un parlamentar ei nu votează un ajutor de primar, un om care mai ajută primarul cu câte ceva de la Bucureşti. Ei aleg un om care nu face administraţie locală, ci un om care face politică, pe baza unor programe, a unor ideologii, face legi pentru ţară, controlează Guvernul şi instituţiile de stat, veghează asupra echilibrului democratic. Or, aceste diferenţe de votare între administraţie şi politică nu cred că sunt favorizate dacă vom avea alegeri locale şi parlamentare comasate", a mai declarat Antonescu.

Ca o parere personala, eu cred ca aceste alegeri trebuie sa aiba loc separat, in primavara cele locale si in toamna cele parlamentare.Chiar nu trebuie sa se creeze confuzie in randul electoratului, chiar nu stiu cum o sa inteleaga tanti Floarea dintr-o comuna izolata care este diferenta dintre un primar si un parlamentar.Inca un mandat al PDL-ului basescian ar distruge tot ce a mai ramas in aceasta tara...

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu