luni, 15 august 2011

La fel de putini bani pentru educatie si in viitor...

Amânarea termenului este prevăzută în Strategia fiscal-bugetară a Guvernului pentru perioada 2012-2014, obţinută de Mediafax.

Noua lege a educaţiei naţionale, publicată în Monitorul Oficial la începutul acestui an, stabileşte că pentru finanţarea educaţiei naţionale trebuie alocat anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv. În acelaşi timp, pentru activitatea de cercetare ştiinţifică trebuie alocat anual de la bugetul de stat minimum 1% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.
Aceeaşi lege stabileşte că aceste prevederi trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie 2012.

Strategia fiscal-bugetară a Guvernului pentru perioada 2012-2014 relevă însă că termenul va fi amânat cu doi ani, până în 2014, cu argumentul cheltuielilor bugetare ridicate. "Aplicarea acestor măsuri ar presupune un efort bugetar suplimentar în anul 2012 de 22,4 miliarde lei şi de 23,7 miliarde lei în anul 2013", se arată în document.
Strategia a fost aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Asadar, guvernul Boc recunoaste ca nu a facut nimic pentru educatie in timpul acestui mandat.Acest guvern este primul guvern de dupa Revolutie care la sfarsitul mandatului sau va avea mai putini bani pentru profesori decat a avut atunci cand a preluat puterea.Este interesant faptul ca dupa ce au prevazut in Legea Educatiei 6% din PIB pentru educatie incepand cu anul 2012, dupa cateva luni de zile, acelasi guvern incompetent anunta o amanare cu 2 ani de zile a aplicarii acestui procent.
Este curios insa acest termen tinand cont de faptul ca acest guvern va trebui sa plece la sfarsitul anului 2012.Sa stii ca esti pe marginea prapastiei si sa ai siguranta ca nu te mai salveaza nimeni si totusi sa "emiti aberatii", asta da "performanta" a guvernului Boc.
Cu siguranta ca noul guvern va elimina aceasta aberatie legislativa si, macar din anul 2013, pentru educatie va fi alocat 6 % din PIB...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu