miercuri, 3 august 2011

Presedintele mitocan si filozoful gentil...

In Dictionarul Limbii Romane, prin mitocan se defineste o persoană care vădește lipsă de educație,un om cu apucături grosolane, un bădăran, un mârlan, un mojic sau un mahalagiu.
Antonimele cuvatului mitocan sunt gentil, politicos sau amabil.
Fiecare dintre aceste cuvinte pot sa "zugraveasca" un anumit om.In cazul de fata este vorba de doi oameni.Fiecare dintre ei este foarte cunoscut opiniei publice, unul dintre ei este presedintele tarii iar celalalt este probabil cel mai mare filozof in viata al Romaniei.Daca ati citit cu atentie, definitia mitocanului incepe prin a-l caracteriza ca pe un om lipsit de educatie.Este cat se poate de clar faptul ca intre a naviga singuratic pe mare si a fi ucenicul lui Noica este o diferenta ca de la scoala primara la doctorat.Doar ca, in timp ce un elev care termina scoala primara urmeaza cursul firesc al vietii si poate sa ajunga si la doctorat, presedintele stagneaza din cele mai multe puncte de vedere la un nivel elementar.Este cat se poate de clar ca nu poti sa-i ceri unui om care nu a citit in viata lui decat etichetele sticlelor de whisky sa poata vorbi liber despre Platon, dar poti sa-i ceri sa aiba decenta.In campania prezidentiala din 2009, la o intrebare simpla, mult prea simpla pentru un candidat la presedintia Romaniei: “Care este ultima carte citita?”, matelotul a spus Levantul de Mircea Cartarescu, ca “sa acopere un gol” pe care l-a creat in ceea ce priveste documentarea legata de clasici in viata.Asta dupa ce, in campania din 2004 acelasi personaj a spus ca a citit tot Levantul, dupa ce se facuse de ras declarand ca nici nu stie cine este Cartarescu.
O sa va intrebati probabil de ce am scris cele de mai sus...Nu stiu daca ati observat dar in ultima vreme a aparut in presa o polemica intre actualul presedinte si filozoful Andrei Plesu.Este cat se poate de evident ca fiind un "duel al vorbelor" actualul presedinte este lipsit de orice sansa.Doar ca acesta se "arunca" si in aceasta "lupta" atat de inegala riscand sa devina, ca de obicei, penibil.
"Văd ca domnul Pleşu a facut o preocupare aproape zilnică legată de mine. Nu aş vrea să spun public lucruri care să nu-i placă domnului Pleşu despre cum l-am vazut eu ca şi consilier. Îl invit la decenţă. Este ultimul apel pe care îl mai fac la Andrei Pleşu", a spus ieri preşedintele. Andrei Pleşu a fost între 20 dec. 2004 şi 3 mai 2005 consilier prezidenţial pentru Relaţii internaţionale.
Andrei Pleşu a declarat recent că "Băsescu avea o formă de curaj, nu o mai are" şi că "Băsescu nu are niciun fel de respect şi de simpatie pentru oamenii de carte". Amintindu-şi de perioada în care a fost consilierul prezidenţial al lui Traian Băsescu, Andrei Pleşu l-a descris pe preşedinte ca fiind lipsit de orice fel de respect pentru intelectuali. "Când eram acolo, când aveam întâlniri mă prezenta în felul următor: "El e domnul Pleşu. E un geniu!" Era atâta băşcălie în această manieră de prezentare.. Lasă că era o grosolănie, tehnic vorbind. Când te întâlneşti cu unul prima oară în viaţă, care e şef de stat sau e ministru, nu-i spui: ţi-l arăt p-ăsta, ridică cinci kile şi vorbeşte patru limbi. Era deja, în această formă, un joc cu el însuşi care, la bază, avea ideea că eu sunt un fel d-ăla care merge pe sârmă, care înghite foc, înghite săbii...", a spus Andrei Pleşu.
In concluzie, Traian Basescu a inceput sa ameninte si intelectualii de frunte ai Romaniei.Probabil ca doar ei mai ramasesera nejigniti de catre actualul presedinte.
Un presedinte care, prin comportamentul pe care il are, prin oamenii cu care se inconjoara, prin saracia pe care a generat-o, ne face sa ne gandim ca pentru copiii nostri binele este "cat mai departe de Romania"...


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu