luni, 22 august 2011

A inceput "bacalaureatul de toamna"...

Rezultatul la bacalaureatul din vara acestui an, despre care guvernanţii au spus că a fost un "duş rece": aproape 30 de şcoli cu promovabilitate zero, unu din doi candidaţi picaţi, 895 de eliminaţi pentru fraudă şi un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu după ce 119 candidaţi din Geoagiu şi Orăştie au fost eliminaţi de la proba la matematică. In final, 93.322 au luat note de trecere, peste 110.000 au picat şi 895 au pierdut şansa de a veni la examenul din toamnă.

La bacalaureatul din vară s-au înscris peste 212.000 de candidaţi, dar s-au prezentat la examen aproape 205.000, promovabilitatea fiind de 45,72%. In 2010 promovabilitatea a fost de 69,30 la sută iar in 2009 note de trecere au avut 81,47 la sută dintre candidaţi.

Dacă în anii trecuţi, candidaţii din toamnă treceau aproape neobservaţi, lucrurile nu vor sta la fel şi în acest an, din două motive: numărul celor înscrişi la a doua sesiune a bacalaureatului este mult mai mare comparativ cu ani trecuţi, iar autorităţile au atenţionat că testarea va fi la fel ca în vara, că nu vor lipsi camerele de supraveghere şi vor trece examenul doar cei care au învăţat.

La bacalaureatul care începe astazi s-au înscris 109.595 de candidaţi, cu aproape 40.000 mai mulţi decât în 2010.

În toamna anului trecut au fost 71.121 de candidaţi înscrişi la bacalaureat, după ce la examenul din vară au picat 61.946. Rata de promovabilitate în a doua sesiune a bacalaureatului a fost de 34,92 la sută după soluţionarea contestaţiilor. În 2009, la bacalaureatul din toamnă s-au înscris 47.500 de candidaţi, după ce în sesiunea din vară au fost respinşi 41.800 de candidaţi.

Cei care speră la o a doua şansă la bacalaureat în acest an vor veni din 22 până în 26 august la probele orale. Vor fi evaluaţi 10.568 de candidaţi la limba română, în 22-23 august, 260 la limba maternă, în 22-24 august, 11.105 la o limbă străină, în 23-24 august şi 10.944 la competenţele digitale obţinute în timpul studiilor, în 25-26 august.

Majoritatea candidaţilor s-au înscris pentru susţinerea probelor scrise, acolo unde în vară au fost cei mai mulţi picaţi. În 29 august, 62.348 de candidaţi vor fi în sălile de examen pentru testul la limba şi literatura română, iar în 30 august vor susţine proba la limba maternă 945 de candidaţi. Examenul va continua în 30 august, când 78.082 candidaţi vor susţine proba obligatorie a profilului, şi în 2 septembrie, când se vor prezenta 60.345 de candidaţi pentru proba la alegere.

Pe data de 4 septembrie vor fi afişate primele rezultate, tot atunci putând depune contestaţii cei nemulţumiţi de notele obţinute. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă, vor fi afişate în 7 septembrie.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le transmite celor care vor susţine examenul că nivelul de exigenţă la bacalaureatul din toamnă va fi la fel ca în prima sesiune şi vor trece doar cei care au învăţat.

Standardele nu vor fi scăzute, dificultatea subiectelor şi nivelul de corectitudine vor fi aceleaşi, iar oricine se aşteaptă la altceva "comite o eroare capitală", a atenţionat ministrul Educaţiei.

Cei care intră în examen cu manuale, dicţionare, notiţe sau însemnări, cu telefoane mobile sau alte mijloace electronice de calcul ori de comunicare, indiferent dacă le folosesc sau nu la rezolvarea subiectelor, riscă să fie eliminaţi din examen şi nu se vor putea prezenta în următoarele două sesiuni.

În sălile de examen vor fi camere de supraveghere şi se vor face controale, iar neregulile pot fi sesizate la Ministerul Educaţiei prin Tel Verde.

Asadar, acestea sunt conditiile in care se va desfasura examenul de bacalaureat din aceasta toamna.Ce ne va rezerva el? Care vor fi rezultatele?
Pe data de 4 septembrie se va lamuri totul...Ca o parere personala, daca examenul se va desfasura ca in vara si rezultatele vor fi ca si atunci, eu unul estimez ca rata de promovabilitate din toamna va fi in jur de 50 la suta.Daca va fi asa se va ajunge la un procent total de aproximativ 70 la suta promovabilitate a bacalaureatului din acest an, un procent destul de normal daca ne raportam la tarile europene.As putea sa spun si faptul ca un procent de 70 la suta la un bacalaureat corect chiar poate fi o reusita a corpului profesoral din Romania in conditiile unor salarii de mizerie si a unor dotari demne de tarile africane...
In final as dori sa urez tuturor celor care vor sustine aceste probe multa bafta si cat mai multe locuri pe lista celor admisi...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu