sâmbătă, 20 august 2011

Noutatile pentru anul scolar care sta sa inceapa...

Cursurile anului şcolar 2011 - 2012 încep în 12 septembrie, evaluarea reală a elevilor va avea loc în primele săptămâni, iar o săptămână din aprilie 2012 va fi dedicată educaţiei non formale, a anunţat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

"Noutatea incontestabilă pentru anul de învăţământ 2011-2012 este aceea că se schimbă consensual şi radical structura şi mentalitatea construcţiei structurii anului şcolar. Structura anului şcolar a fost aprobată, astfel că elevii vor veni la cursuri din 12 septembrie", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Acesta a anunţat şi o altă noutate, cea privind săptămâna "Şcoala altfel"."Avem o mare noutate, respectiv săptămâna «Şcoala altfel», în săptămâna 2 - 6 aprilie, în care se vor desfăşura activităţi de educaţie non formală, sport, olimpiadele şcolare. Este un efort din a face şcoala mai atractivă. Este un început în a face şcoala mai atractivă", a spus Daniel Funeriu.

Potrivit ministrului, un pas extrem de important este declanşarea procesului de standardizare a evaluării."Avem o mare problemă cu evaluarea. Mulţi părinţi au fost şocaţi să vadă că au elevi cu media de 8,50 - 9,00, dar la bacalaureat au luat 2 sau 3. De ce? Pentru că avem de multe ori o problemă cu supra evaluarea, de multe ori cu discrepanţa dintre şcolile dintr-un anumit mediu. Apar notele diferite. Apoi, odată cu schimbarea standardizării trebuie să schimbăm mentalitatea evaluării, mentalitatea în care o notă este percepută ca o ghilotină. O notă nu este o ghilotină care cade, nu este o sentinţă, o notă trebuie să aibă caracterul mai mult de îndrumare, caracter proactiv care să ajute elevul şi profesorul în definirea unui parcurs individualizat", a explicat Funeriu.

Ministrul a spus că un prim pas în acest sens va fi acela că va exista un proces în care dascălii vor face evaluările iniţiale în funcţie de care vor trebui să definescă un parcurs individualizat al fiecărui elev, al fiecărei clase."Un profesor va trebui să predea altfel când ştie că merge la o clasă care este peste medie. Un profesor va trebui să se gândească de două ori atunci când predă derivate şi integrale. El va face o serie de exerciţii complexe într-o clasă care are un nivel ridicat sau cu un anumit grup de elevi şi va trebui să predea altfel într-o clasă în care nivelul este mai scăzut. Aici este important ca elevul să rămână cu o idee despre o derivată, să înţeleagă anumite fenomene, anumite lucruri care sunt utile. Acest tip de predare este un pas înainte", a declarat ministrul.

Totodată, acesta a făcut referire şi la schimbarea în anul şcolar viitor privind modul de acordare a gradaţiilor de merit."Se plâng profesorii că gradaţia de merit, 25% din salariu - lucru mare, era dată pe criterii care nu reflectau calitatea pregătirii. Mergeai cu teancul de diplome şi gata. Bun, acum lucrurile se schimbă. Gradaţia de merit se va da pe calitatea muncii efective la clasă, nu pe un teanc de diplome, uneori fără relevanţă. Să fim bine înţeleşi", a mai spus Funeriu.

Un alt obiectiv pentru anul şcolar viitor vizează reducerea învăţământului paralel la gimnaziu, mergând înspre eliminarea lui acolo unde nu este posibil.

Ministrul a felicitat public sindicatele, pe cei 1.400 de profesori, angajaţi ai MECTS, care au redactat împreună peste 80 de metodologii care reprezintă o schimbare radicală, dar consensuală a sistemului de educaţie."Primele drafturi au fost redactate la nivelul inspectoratelor de cei mai buni profesori din juteţ. Apoi, a existat o rundă de consultări foarte benefică cu partenerii MECTS - ONG, asociaţii profesionale - pentru că ei sunt cei cărora le pasă de sistem. O nouă rundă de dialog a fost cu sindicatele, cu care am avut o colaborare tehnică foarte bună şi le mulţumesc foarte mult. Anul şcolar va începe sub auspiciile lor. Pentru prima dată, reforma nu mai vine prin fax de la MECTS în şcoală, cadrele didactice au fost şi vor fi parte a acestei schimbări. Este o schimbare de mentalitate. Practic, din acest moment, celor care nu sunt obişnuiţi cu lumina şi transparenţa şi pescuiesc în ape tulburi le spun că implementarea legii educaţiei este ireversibilă. Fac şi un apel politic, la început de an şcolar, pentru asigurarea stabilităţii legii educaţiei care a început să producă efecte pozitive după cum se vede", a conchis ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Frumoase sunt vorbele ministrului, doar ca pana la punerea lor in practica este cale lunga.Chiar sunt curios cum va fi pusa in aplicare aceasta lege a educatiei.Am pe undeva senzatia ca cei de la minister si de la inspectorate regreta faptul ca prin aceasta lege se da mai multa "putere" directorilor de scoli.Nu cred insa ca gradatiile de merit se vor da doar pe "munca la clasa",se stie cat se poate de clar cine si in ce conditii a beneficiat pana acum de aceste gradatii de merit.

Ca o parere personala, oricat de frumos ar prezenta viitorul ministrul Funeriu, nu trebuie uitat faptul ca acesta nu a predat nici macar o ora de curs la o scoala din Romania, deci nu are nici un fel de experienta legata de munca efectiva cu elevii.Si cum intre teorie si practica este o cale atat de lunga poate ca ar fi bine sa nu ne bucuram prematur...Se stie de catre toata lumea faptul ca baloanele de sapun se sparg foarte repede...


Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL4




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu