joi, 4 august 2011

Presedintele antidemocrat si premierul ecou...

Întrebat marti de moderatoarea postului PDL-ist, B1TV dacă, după alegerile parlamentare din 2012, poate coabita cu un guvern format din membrii actualei opoziţii, şeful statului a amintit că a "coabitat cu Guvernul Tăriceanu, susţinut de PSD".

"Sigur că nu-mi convine. Nu mi-ar conveni situaţia, dar electoratul va decide în ce formule se vor aşeza lucrurile. Dar, oricum, trebuie citit cu multă atenţie articolul 103 din Constituţia României. (…) Să fie atenţi că în Constituţia României se vorbeşte de partidul care obţine 51%, nu de alianţe. Se înregistrează ca alianţă. Dacă fuzionează, este altceva - PSD cu PNL", a atenţionat Băsescu la B1TV.
"Dacă fuzionează şi obţin 51%, sunt pe articolul 103. Ca alianţă, însă, au o mare problemă", a mai spus Băsescu.
Potrivit articolului 103, alineat 1 din Constituţie, "preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".

Astazi, premierul-ecou a avut o interventie la Radio România Actualităţi pe aceasta tema:
"Textul Constituţiei este foarte clar şi explicit. Vreau să citim articolul 103 din Constituţie, învestitura. (...) Potrivit articolului 103, preşedintele este obligat, dacă există un partid care a obţinut majoritatea locurilor în Parlament, deci 50 plus unu, iar dacă nu există un asemenea partid, preşedintele consultă toate partidele politice reprezentate în Parlament", a spus liderul PDL, precizând că în Constituţie nu există un text care să se refere şi la alianţele electorale în ceea ce priveşte învestirea premierului.
"Eu nu ştiu unde au găsit domniile lor o astfel de interpretare, pentru că în Constituţie nu există textul. Textul Constituţiei este de directă şi imediată aplicare şi este fără echivoc şi se referă la un partid care obţine 50 plus unu la sută. În acel moment, preşedintele este obligat să dea mandatul de prim-ministru acelui partid. Dacă nu există un asemenea partid care are 50 plus unu locuri în Parlament, preşedintele are o marjă mult mai mare de apreciere în nominalizarea premierului, după ce consultă toate partidele politice reprezentate în Parlament. Că le place, sau nu le place, aşa scrie în Constituţie", a punctat Boc.
Despre faptul că unii membrii ai Curţii Constituţionale, între care şi Ion Predescu, au apreciat că noţiunea de partid se referă inclusiv la o alianţă electorală, Emil Boc a subliniat că "pentru asta trebuie să modifice Constituţia". "Să spună: partidul sau alianţa electorală care obţine majoritatea locurilor în Parlament. Câtă vreme Constituţia nu e revizuită, o asemenea interpretare nu are susţinere în textul actual al Constituţiei", a declarat Emil Boc.

Asadar, aberatiile spuse de catre presedinte sunt reluate aproape cuvant cu cuvant de catre premierul-ecou, Emil Boc.
Cei doi, presedintele si premierul uita ca si in 2004 si in 2008 premierul a fost desemnat de catre Traian Basescu din randul aliantei celei mai puternice de atunci.
Aceasta interpretare a Constitutiei ne da certitudinea ca in Romania s-a instaurat dictatura si ca, cei de la PDL functioneaza pe principiul lui Alexandru Lapusneanul, ... "Daca voi nu ma vreti, eu va vreau"...
"Pentru a deprinde democratia, romanii vor avea nevoie de 20 de ani", este propozitia cu care si-a inceput Silviu Brucan cariera de profet, la citeva zile de la finalul Revolutiei din 1989.Cei 20 de ani au trecut, dar se pare ca "Oracolul de la Damaroaia" nu l-a luat in calcul pe Traian Basescu...Pentru ca, atata timp cat acesta este inca la putere, in Romania nu are cum sa fie democratie...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu