sâmbătă, 13 august 2011

Incepand cu 1 septembrie profesorii vor fi angajati de catre scoli...

Incepand cu 1 septembrie, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor fi recrutate direct de către şcolile care au posturi vacante. Pentru ocuparea unui post la catedră, candidaţii trebuie să aibă diplomă de licenţă în profilul postului şi să absolve un master didactic cu durata de 2 ani. Tinerii profesori trebuie să urmeze un stragiu practic cu durata de un an şcolar sub coordonarea unui profesor mentor. Abia apoi, ei pot participa la examenul de definitivat, în urma căruia pot obţine titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar. Regulile sunt valabile doar pentru nou-veniţi, profesorii titulari nefiind afectaţi de modificări.
Asadar, de la 1 septembrie fiecare scoala isi va putea angaja singura profesorii de care are nevoie.Ca sa fiu sincer eu unul am mari dubii fata de aceste angajari.Cu siguranta ca, in felul acesta multi dintre directori isi vor putea angaja mai usor "pilele si relatiile".Poate ca veti spune ca acest lucru nu va fi posibil si ca fiecare dintre directori are interesul ca pe posturile respective sa vina doar oameni competenti.Traim insa in Romania si, ca sa fiu sincer, de cele mai multe ori aici competenta chiar nu conteaza.Ca o parere personala, prin aceste angajari de catre scoala, multi dintre directori vor considera ca sunt pe "propria feuda" si vor face aceste angajari exclusiv in interes propriu.Imi amintesc ca in aceasta primavara s-a aplicat un articol al Legii Educatiei care prevedea ca profesorii suplinitori care au obtinut peste 7 la examenul de titularizare in ultimii trei ani se pot titulariza cu acordul consiliului de administratie din scoala respectiva.
Numai ca, in majoritatea scolilor consiliul de administratie a "ramas" cel care era inainte de intrarea in vigoare a legii, ajungandu-se in situatia ca o structura de consiliu de administratie care nu aparea in aceasta forma in lege sa aplice un articol dintr-o lege noua.Ca sa fiu mai clar, consiliul de administratie ales pe vechea lege a aplicat un articol din noua lege, desi noua lege a educatiei prevedea o alta structura pentru consiliul de administratie.
In felul acesta s-a ajuns in situatia ca in unele scoli sa se faca titularizari "fortate" marindu-se atat "cat era nevoie" numarul orelor optionale, lucru interzis de o lege care spune ca atunci cand se constituie o catedra vacanta nu se iau in considerare si disciplinele optionale.
Ca o concluzie, seriozitatea examenului de titularizare de pana acum va disparea si in sistem vor putea intra nestingheriti doar "prietenii si obligatiile de partid".
Si atunci se pune intrebarea...La ce a folosit "duritatea" examenelor de titularizare si de suplinire de anul acesta?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu