joi, 12 august 2010

Basescu contra profesori...

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la postul public de radio, că profesorii ar trebui să-şi mai ia un serviciu dacă vor să câştige mai mult, pentru că "aşa e în capitalism". Băsescu e de părere că profesorii câştigă mai mult decât el, raportat la numărul de ore lucrate.
"Toţi am avut salarii mici în anumite etape ale carierei noastre. Dânsul are totuşi 16 ore pe săptămână, iar eu muncesc 16 ore pe zi. Dacă face socoteala la plata cu ora, s-ar putea să constate că e mai bine plătit decât mine pe oră. Pe de altă parte, toţi mai avem posibilitatea să mai căutăm un job, o jumătate de normă. Aşa e viaţa în capitalism", a spus şeful statului, răspunzând astfel unei plângeri venite din partea unui profesor care susţine că are salariul de 900 de lei.
Ce ar fi trebuit sa stie presedintele este faptul ca profesorii lucreaza 40 de ore pe saptamana.
Norma didactice în învăţământul preuniversitar prevede 18 ore de predare la clasă, iar restul până la 40 sunt activităţi stiinţico-metodice, ore de pregătire, comunicare cu elevii, evaluarea elevilor, servicii pe şcoală 1-2 ore, participare la consilii.
Un lucru este cat se poate de clar.Actualul presedinte, prin declaratiile pe care le face in ultima vreme ii considera pe profesori un "rau" in aceasta tara.Poate ca domnia sa pastreaza amintiri nu tocmai placute ale notelor pe care le primea la scolile pe care le-a absolvit sau poate ca presedintele are pur si simplu o frustrare in fata acestei categorii profesionale.
As vrea sa ma refer si la declaratia presedintelui in care spune ca un profesor castiga mai mult decat dansul.Este tipul de declaratie de manual pentru a defini termenul de populism.
Haideti sa fim putin seriosi...Si sa facem un mic calcul...Sa presupunem ca un profesor ar lucra doar 18 ore pe saptamana, atat cat prevede norma didactica.Si ca in restul timpului nu ar mai fi interesat de scoala, nu si-ar mai pregati lectiile, nu ar mai corecta teze, nu ar mai incheia medii etc.Daca impartim 900 RON, salariul unui profesor la 18 ore/sapt x 4 saptamani, respectiv la 72 ore/luna, am obtine valoroasa valoare de 12.5 RON/ora de curs.
Ce parere aveti? E mult sau este putin? Va spun eu, domnule presedinte, este foarte putin.
Pentru ca ora aceea de curs reprezinta de fapt, o "ora de inteligenta".Si daca am ajuns sa evaluam inteligenta unui profesor cu 12.5 RON/ora respectiv 3 Euro/ora, si sa spunem ca este foarte mult, chiar am ajuns undeva foarte jos in Europa.
Omul care a facut aceste declaratii este aceeasi persoana care, in campania electorala din 2008 declara cu privire la salariile profesorilor ca "performanţa fără bani este imposibilă".
Intre timp alegerile au trecut, "sacii au fost urcati din nou in caruta" si guvernantilor pare ca nu le mai pasa de noi.
In final as mai vrea sa spun cateva lucruri cu privire la declaratia presedintelui Basescu.
Acesta a spus ca el munceste mai mult decat un profesor in conditiile in care acest profesor este mai bine retribuit decat este dansul.As vrea sa-i sugerez domnului presedinte, daca tot sustine acest lucru, sa isi dea demisia din aceasta functie si sa se angajeze ca profesor in invatamantul preuniversitar.Eventual sa faca acest lucru impreuna cu ministrul Funeriu...In felul acesta ar vedea cat se poate de clar, "din iarba", care sunt realitatile invatamantului romanesc.
E adevarat ca nu ar mai beneficia de vile de vacanta, de consilieri personali, de masina la scara si mai ales de influenta politica majora...E adevarat si faptul ca fiicele sale ar cam trebui sa se descurce si singure in viata si ca nu ar mai avea cum sa conduca masini puternice si sa-si faca vacantele in locuri exotice.E adevarat si faptul ca, profesor fiind, actualul presedinte ar fi nevoit sa dea inapoi casa din Mihaileanu si mai apoi sa constate ca datorita salariului mic banca nu ii permite sa faca un credit pentru o casa....Doar ca, lovitura cea mai mare ar putea sa o primeasca actualul presedinte de la un elev care l-ar intreba...."Domnule profesor Basescu, ce s-a intamplat cu flota Romaniei dupa decembrie 1989?"...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

2 comentarii:

  1. La o asemenea declaratie, sincer nu ai ce comenta.
    Pacat .... pacat, asa popor .... asa presedinte.
    Trist!

    RăspundețiȘtergere
  2. gabriel teodorescu13 august 2010 la 11:10

    ... vezi si rectificarea bugetara de ieri... si
    salariul unui prof=aprox. 100 de tomate!
    http://www.ziare.com/social/salariu/de-la-cititori-salariul-unui-profesor-100-de-tomate-1035058

    RăspundețiȘtergere