joi, 5 august 2010

De ce este "ajutata" Universitatea "Spiru Haret"?

Studenţii care au fost înmatriculaţi în anul I, în perioada 2005-2008, la programele ID şi FR neacreditate de la Universitatea ’’Spiru Haret’’, au obţinut diplome pe care Ministerul Educaţiei refuză să le recunoască. Universitatea "Spiru Haret" susţine că are aprobarea MEC pentru o nouă sesiune de licenţă în perioada 15-30 septembrie 2010, care va duce la recunoaşterea acestor diplome. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei îi contrazic însă. ''Reorganizarea licenţei nu este o măsură legislativă. Universitatea nu poate să dea de două ori licenţa în condiţii identice'', a declarat Gabriel Ispas, şeful Direcţiei Juridice din cadrul MECTS.
Ministerul Educaţiei spune că Ordonanţa 10 din 2009 privind dreptul studenţilor înmatriculaţi la formele de ID sau FR de a continua studiile la programe de studii de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditatea fost interpretată după bunul plac al universităţii.
Gabriel Ispas explică că această Ordonanţă permite continuarea studiilor la programe acreditate sau autorizate doar pentru cei care nu au susţinut lucrarea de licenţă până la data emiterii Ordonanţei, respectiv anul 2009. Actul nu face însă nicio referire la cei licenţiaţi deja, diplomele lor rămânând practic în afara legii.
Pe de altă parte, reprezentanţii universităţii spun că ordonanţa le dă dreptul să organizeze examenul de licenţă pentru ca diplomele să fie recunoscute MECTS. "Noi organizăm sesiunea de reexaminare pentru licenţă şi am cerut acordul Ministerului şi l-am obţinut pentru organizarea unei sesiuni extraordinare septembrie pentru a veni în întâmpinarea absolvenţilor de pe urma aplicării abuzive de către unele organe administrative din teritoriu şi din Capitală, în privinţa valabilităţii diplomei", a declarat Corneliu Toader, purtător de cuvânt Universitatea "Spiru Haret".

In data de 13 iulie 2010, ministrul Funeriu a declarat ca "prin punerea în practică a Ordonanţei 10, s-a reglementat intrarea în legalitate a tot ceea ce se înâmplă în această universitate. Studenţii cu diplomele care nu sunt acreditate vor mai da o dată examenele. Cei care au fost la programe neacreditate pot fi transferaţi la programe acreditate. Toate celelalte programe neacreditate s-au închis. În funcţie de programare, studenţii pot da aceste examene", a completat ministrul Educaţiei.

Dupa cum se poate observa exista o neconcordanta intre declaratiile ministrului Funeriu si cele ale sefului directiei juridice al Ministerului Educatiei.
In timp ce juristul declara ca un examen de licenta o data sustinut nu mai poate fi sustinut si a doua oara, ministrul declara exact contrariul.Nu trebuie sa ne miram de aceste declaratii ale ministrului, de multe ori acesta a fost "in afara problemei".Este insa foarte trist faptul ca, persoane platite din bugetul public, care ocupa functii de frunte ale Ministerului Educatiei, declara fiecare un alt lucru, pentru o aceeasi problema.
Problema celor de la "Spiru Haret" este destul de complexa, universitatea respectiva a scolarizat în perioada 2005-2008 forme de invatamant pentru care nu avea aprobarea guvernului.In concluzie, formele de invatamant FR si ID nu se incadrau in prevederile legale, si logic, diplomele obtinute aici sunt nule de drept.
Ce se incearca acum prin resustinerea examenelor de licenta in cadrul acestor forme de invatamant poate fi interpretat si ca o favoare facuta acestei universitati.O universitate despre care s-a spus in perioada alegerilor prezidentiale ca ar fi finantat campania electorala a actualului presedinte. Vedeti cum se leaga toate?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. pai, nu vi se pare normal?
    Funeriu a primit dispozitie sa rezolve problema de la Spiru, timp in care Ispas se tine tare si refuza sa acopere o ilegalitate printr-o alta ilegalitate.
    Intrebarea e >nu e ciudat ca Ispas e de partea studentilor, iar universitatea si Funeriu vor doar sa rezolve problema de imagine a universitatii?

    RăspundețiȘtergere