duminică, 15 august 2010

Elevul Basescu...

"Aveti un presedinte care nu a fost premiat niciodata pina in clasa a XII-a. Si acum cind vad un profesor, cred ca o sa-mi puna un patru". Asta spunea Traian Basescu la deschiderea unui an scolar, la Colegiul "A.D. Xenopol" din Bucuresti.
Elevul Basescu nu a excelat la invatatura nici la Iasi, la Colegiul "Costache Negruzzi", unde a terminat clasa a V-a, in 1963. Ba chiar a primit si un 4,00 la romana, iar pe tot anul scolar a avut media 7,40. In anul petrecut la "Negruzzi", actualul presedinte a avut cele mai mici note la romana, matematica, istorie, geografie si stiintele naturii, discipline la care a sustinut si teze. Cea mai mica medie, 5,67, a avut-o la geografie - unde la toate cele trei teze a primit 5,00. Nici la romana nu statea mai bine. In fiecare trimestru a primit 5 in teza, iar la finalul clasei, profesorul i-a incheiat media 6,33.
Presedintele Traian Basescu a recunoscut ca nu a fost un elev foarte silitor. El a spus ca a fost un elev "selectiv", sau mai bine spus care invata doar la materiile care il interesau, pentru a promova examenele de treapta si bacalaureat.
"Perioada de scoala nu-i o perioada in care iti ingropi tineretea in cursuri si in cele 200 de probleme pe care profesorul ti le da uneori. Trebuie sa-ti gasesti timp si de joaca si de mers cu colegii, de facut mici nazbatii", a declarat Basescu.

Cam acestea sunt amintirile actualului presedinte din anii petrecuti la scoala.Cu siguranta ca a ramas cu "traume" din moment ce declara ca si acum atunci cand vede un profesor asteapta ca acesta sa-i puna o nota de patru.Din punctul acesta de vedere, presedintele este sincer si isi recunoaste valoarea.De fapt, la ora actuala eu cred ca oricare profesor din Romania l-ar lasa corigent daca l-ar avea ca elev pe Traian Basescu.
Problemele actualului presedinte sunt strans legate de scoala.Stilul acestuia "hahait" precum si replicile sale "grosolane" indica o acuta lipsa de educatie.Poate ca este si vina profesorilor pe care acesta i-a avut la clasa, poate ca este si vina societatii in care acesta s-a format in adolescenta.
Daca Traian Basescu ramanea doar un simplu marinar "de apa dulce" acest lucru nu ar fi deranjat pe multi dintre noi.Dar Traian Basescu a ajuns presedintele tarii.Ori, de la presedintele unei tari chiar trebuie sa avem pretentii.Presedintele unei tari trebuie sa fie un model si un exemplu.Amintiti-va aminte de fostul presedinte Emil Constantinescu.Prin discursul si prin tinuta sa se "simtea" ca provine din mediul academic.Uitati-va acum la profesorul Andrei Marga, la Andrei Plesu sau la Gabriel Liiceanu.Sunt oameni cu stil si cu educatie, oameni care sunt exemple atat pentru noi cat si pentru generatiile mai tinere.Ce exemplu este Traian Basescu pentru un elev de liceu?
Ce invata acesta pozitiv acum de la actualul presedinte?Credeti ca o generatie "de badarani" poate sa ridice o tara? Eu cred ca nu...Si mai cred un lucru...Este foarte important ca atunci cand ne alegem presedintele sa tinem cont si de nivelul sau de educatie.S-a spus ca actualul presedinte este "din popor".Si poate ca multi l-au crezut de-al lor si l-au votat.Doar ca omul acesta "al lor", a reusit ca impreuna cu partidul sau sa ne aduca intr-o "groapa economica" in care nu am fost niciodata, dupa Revolutie.Nimeni nu stie unde sunt banii de la FMI, nimeni nu stie ce se intampla cu banii economisiti din taierile de salarii.Sau, ca sa fim mai corecti toti stim in "buzunarul" cui ajung acesti bani, dar se pare ca nu prea avem ce sa facem.Pentru ca in timp ce
Videanu&Co se imbogatesc prin contracte "umflate" cu statul, medicii pleaca din tara din cauza salariilor derizorii...As vrea sa reamintesc un lucru...In timpul guvernului Tariceanu salariile bugetarilor s-au dublat...Multi au spus, dupa alegeri ca aceste salarii au fost marite artificial.Daca era asa, cu siguranta ca guvernul Tariceanu nu se opunea maririi salariilor cu 50% pentru profesori, in toamna anului electoral 2008.Doar ca, orice s-ar spune, guvernarea aceea de atunci, chiar s-a gandit si la oameni...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

3 comentarii:

  1. nici nu ma asteptam ca base sa fi fost premiant...nu se vede din cunostintele sale...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt multe informatii despre Traian Basescu. Cine este, ce a facut si care-i este trecutul lui Basescu? Ele trebuie mediatizate in permanenta.

    RăspundețiȘtergere