marți, 31 august 2010

La Galati, bacalaureat cu subiectele din vara repetate si in toamna…

La Centrul de examen nr. 504, de la Grup Şcolar de Transporturi Căi Ferate, candidaţii la bacalaureat au primit un subiect greşit la disciplina Limba şi literatura română.
„Subiectul a fost multiplicat greşit la centrul de examen, din cauza unor deficienţe de natură umană", a declarat inspectorul şcolar general adjunct Onuţ Atanasiu, preşedintele comisiei judeţene de bacalaureat.
În această situaţie, conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, candidaţii au susţinut proba de limba şi literatura română cu subiect de rezervă, începând cu ora 13.30.
Luând act de eroarea menţionată, inspectorul şcolar general Doruleţ Nelu Resmeriţă a decis schimbarea preşedintelui de comisie de examen aferente centrului de examen de la Grup Şcolar CFR, precum şi a informaticianului din şcoală, „cel din a cărui vină s-a produs greşeala", după cum a declarat inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.
Ce s-a intamplat, de fapt? Ei bine, informaticianul a dat candidaţilor subiectele de la bacalaureatul din vară.
Se pare ca avand si subiectele din vara in calculator, informaticianul le-a incurcat cu cele de acum, si in felul acesta subiectele din prima sesiune au ajuns din nou la candidati.Este insa interesant faptul ca examenul a continuat cu aceste subiecte timp de doua ore, pana cand comisia s-a sesizat ca ceva nu este in regula.
Desi pare desprinsa din Caragiale, povestea de mai sus este reala si provine din vremea lui Funeriu.Dincolo de partea comica a situatiei poate sa existe si o parte dramatica, daca ne gandim ca printre candidati au fost si persoane care, din motive concrete, nu s-au mai putut prezenta si la ora 13.30, pierzand examenul.Este cazul unui sef de tren, care fiind de serviciu a fost nevoit sa plece spre Bucuresti…Intrebarea care se pune este cine este de vina pentru ce
s-a intamplat acolo? Cine trebuie sa plateasca pentru faptul ca un om a fost pus in imposibilitatea de a sustine aceasta proba de bacalaureat desi se prezentase la acest examen?
Multa lume va spune probabil ca de vina este doar informaticianul.Cel care a printat alte subiecte…Doar ca, eu cred ca de vina este sistemul…Nu imi amintesc ca vreodata sa fi fost atatea „evenimente” cate au fost la bacalaureatul de anul acesta…Este cat se poate de clar faptul ca acest examen de bacalaureat a fost organizat intr-un mod cat se poate de neprofesionist.Chiar nu se poate ca cineva sa conduca acest minister, nestiind de fapt despre ce este vorba.In trecut se spunea despre examenul de bacalaureat ca este examenul de „maturitate”.Eu cred ca, la capitolul „maturitate” acest examen a fost „picat” tocmai de catre cei care l-au organizat.
In zilele urmatoare urmeaza si celelalte doua probe scrise.
Ce surprize ne vor oferi ele?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. gabriel teodorescu31 august 2010 la 20:55

    am scris pe edu.ro forum profesori, preluat de pe site-ul adevarul.ro
    La Pitesti o clasa intreaga a scris numele
    ION IONESCU la Bac.2010 toamna!!!
    http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=133946

    RăspundețiȘtergere