duminică, 8 august 2010

Funeriu vrea sa inchida 15 % din scoli...

Peste 85% dintre elevi vor învăţa, din 15 septembrie, în şcoli care au sau sunt în curs să primească autorizaţia sanitară de funcţionare, iar unităţile de învăţământ care nu sunt funcţionale trebuie închise, susţine ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
"În urma videoconferinţei cu inspectorii generali şcolari, ne asumăm obiectivul ca peste 85 la sută dintre copiii României să înveţe în şcoli care au autorizaţie sanitară de funcţionare sau care sunt în curs de autorizare. Ne interesează numărul de copii. Avem şcoli mici şi mari", a spus ministrul Daniel Funeriu, pentru Mediafax.
El a spus că şcolile care sunt în curs de autorizare vor primi avizul în funcţie de cât de bine se descurcă primarii să le pună la punct.
Ministrul Educaţiei a adăugat că şcolile care nu sunt funcţionale trebuie închise, iar elevii vor fi mutaţi în unităţile şcolare adiacente, "evident cu respectarea criteriilor de distanţă şi de oportunităţi".
Funeriu a mai spus că specialiştii Ministerului Educaţiei vor centraliza situaţia privind starea şcolilor, iar numărul total de şcoli autorizate va depinde de rezultatul final al acestui proces.
"Nu ştim câte şcoli ar putea fi închise, dar acum centralizăm situaţia. Pentru prima dată centralizăm foarte multe date despre şcoli, cum ar fi numărul de elevi, distanţa până la cea mai apropiată unitate de învăţământ, starea toaletelor, starea unităţilor. Am 69 de coloane în tabel. O statistică cum nu a mai fost făcută niciodată în România", a precizat Funeriu.
Iata ca ministrul educatiei a mai gasit "o solutie" pentru a "ridica" nivelul scolilor din Romania.El spune ca doar scolile care vor primi autorizatia sanitara vor putea incepe cursurile la data de 15 septembrie.Doar ca, fondurile pentru ca o scoala sa poata sa satisfaca aceste cerinte vin de la primariile locale.Iar daca aceste primarii nu au fondurile necesare sau nu sunt dispuse sa le investeasca in scoli, aceste scoli vor fi inchise.Iar elevii mutati la scolile din apropiere.Nu se spune insa ce se va intampla cu profesorii din aceste scoli inchise.Dupa cate se stie etapele de miscare a personalului didactic s-au incheiat, deci legal acesti profesori nu pot fi transferati in alta parte.Procentul de 15% pentru scolile care vor fi inchise este foarte mare.Acest lucru inseamna ca foarte multi dintre profesorii din Romania nu vor mai avea din luna septembrie un loc de munca.Intrebarea care se pune este de ce, daca tot dorea sa inchida anumite scoli, ministrul educatiei nu a luat mai din vreme masurile care se impuneau? Si ar mai fi ceva de spus aici...
Se stie ca multi dintre actualii primari apartin PDL-ului care este si partidul de guvernamant de acum.Cine imi da mie certitudinea ca aceste scoli se doreste a fi functionale la 15 septembrie si ca nu se practica anumite "jocuri de culise" pentru ca ele sa devina nefunctionale si cineva apropiat PDL-ului sa beneficieze de aceste spatii? Am tot vazut in ultima vreme fel si fel de "smecherii" pentru ca lucrurile sa iasa asa cum doreau cei de la putere.Doar ca aceste "smecherii" au fost in defavoarea oamenilor obisnuiti...Ce se va intampla acum? Ce reactie vor avea sindicatele?
O sa aflam in curand un raspuns la aceste intrebari...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. exemple:

    http://www.ziuadecj.ro/eveniment/scolile-deschise-de-sincai-inchise-pe-vremea-guvernului-boc--9927.html

    http://www.gds.ro/Societate/2010-02-03/Zeci+de+scoli+din+Dolj++vor+disparea

    RăspundețiȘtergere