sâmbătă, 28 august 2010

"Omul nou" in viziunea Funeriu...Posturi blocate in invatamantul preuniversitar...

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, vineri, la Gura Humorului, ca va trebui gandita foarte bine o solutie pentru deblocarea posturilor din invatamantul universitar, in timp ce in invatamantul preuniversitar se va ramane in actualele limite stabilite.
" De un an de zile posturile sunt blocate in invatamantul universitar si, cum a spus si premierul, va exista o analiza la nivelul Guvernului sa vedem in ce masura putem sa deschidem posturi in invatamantul universitar pentru ca poate sa existe o necesitate particulara pentru acest tip de invatamant", a spus Funeriu.
Intrebat despre posturile din invatamantul preuniversitar, ministrul Educatiei a spus ca aici se ramane in limitele stabilite.
El a adaugat ca nu stie sa existe probleme privind lipsa de cadre didactice in invatamantul preuniversitar.
Doar ca in invatamantul preuniversitar nu functioneaza doar cadre didactice.Este adevarat ca in aceasta perioada nu au fost probleme speciale legate de angajarea profesorilor, in sensul si in acest an a fost organizat concurs de titularizare ca si in anii trecuti.Problema insa este legata de personalul didactic auxiliar.
In aceasta zona nu se mai fac angajari, chiar daca cineva isi da demisia sau iese la pensie.In acest caz postul ramane liber si ceilalti colegi preiau din atributiile celui plecat.Si ar mai fi o problema…
Sa spunem ca la o scoala functioneaza un singur contabil sau o singura secretara.Sa presupunem ca aceasta contabila sau secretara nu isi indeplineste atributiile de serviciu pentru ca este incapabila sa faca acest lucru.
Ce poate face directorul scolii respective in aceasta situatie? Sa presupunem ca desemneaza o comisie de cercetare, asa cum se prevede in statut.Iar consiliul profesoral hotaraste sa-i desfaca contractul de munca acestei persoane.Ce se intampla in acest caz? Va functiona scoala respectiva fara contabila? Cine va intocmi statele de plata in aceasta situatie? Cine va semna actele contabile? Fiind vorba despre o functie care cere o anumita pregatire, responsabilitatile acestei persoane nu pot fi preluate de catre altcineva din scoala respectiva.
Cu siguranta ca pentru aceste situatii speciale, guvernul ar fi trebuit sa gaseasca o solutie.
Chiar nu este normal ca daca pleaca cineva dintr-o scoala sa nu mai poata veni nimeni pe postul respectiv.In felul acesta se va ajunge, in timp la situatia in care, de exemplu, un administrator sa faca si treaba femeilor de serviciu , a secretarei, a bibliotecarei si a contabilei.Sa faca acest lucru pentru ca, datorita acestui guvern, administratorul respectiv a ramas singura persoana angajata in scoala respectiva.
In perioada comunista, presedintele de atunci isi dorea aparitia “omului nou, multilateral dezvoltat”…
Daca nu a fost posibil ca acesta sa apara atunci, iata ca, prin efortul celor de la PDL,e pe cale sa apara acum…

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

3 comentarii:

  1. Secretara face statele de plata nu contabila!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar trebui verificata incadrarea cu personal auxiliar si nedidactic a fiecarei scoli.Inainte sa-l acuzati pe ministru de toate relele ar trebui sa stiti si dumneavoastra OCDPNL ca in unele unitati sunt destui care stau toata ziua pe internet sau plimba matura pe coridorul scolii.Spre exemplu stiti ca in Bucuresti sunt scoli cu 70 de elevi care are personal auxiliar si nedidactic cat au si scolile cu peste 500 de elevi. Un exemplu este scoala 115 .Daca chiar va preocupa soarta invatamantului ar trebui sa veniti cu exemple cu solutii.Ar trebui sa aveti cunostinta de ce se intampla in unitatile de invatamant.Dam vina pe ministrul dar oare inspectorii care stiu foarte bine disfunctiile din ograda lor nu au nicio vina?

    RăspundețiȘtergere
  3. gabriel teodorescu29 august 2010 la 10:32

    Legea 330/2009 care oricum a fost aplicata in mod discriminatoriu pentru unii bugetari, va deveni istorie, deorece Guvernul vrea ca salariile bugetarilor sa fie variabile, de la an la an, in functie de PIB. Orice act normativ conform legii fundamentale, trebuie sa fie explicat si argumentat de catre Guvern.
    Disculparea guvernantilor actuali, vezi cazul minciunii prin omisiune, sau falsele argumentari ale Premierului Boc, si ale ministrilor sai, nu ma pot convinge ca imi va fi mai bine anul viitor.
    Deficitul bugetar actual este in mare masura datorat, incapacitatii guvernului de a elimina propria coruptie, dar nu este un motiv de restrangere a drepturilor consitutionale ale unor cetateni intr-o societate democratica.
    ... nu este chiar ceeace mi-am dori
    dar daca sunteti de acord...vezi:

    daca sunteti de acord puteti semna aici
    http://www.petitieonline.ro/petitie-p08386056.html
    ...
    Poate o actiune legislativa din partea populatiei va putea tempera furia acestor guvernanti indreptata impotriva unei categorii sociale...

    RăspundețiȘtergere