joi, 26 august 2010

Noua lege a salarizării in varianta PDL..."Hai sa mai luam de la profesori"...

Proiectul noii Legi a salarizării unitare, care ar putea intra in vigoare din ianuarie 2011 prevede coeficienţi de ierarhizare mai mici pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar cu vechime mai mică în muncă.
Astfel, un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată beneficia conform vechii legi de un coeficient de bază de 2,10. Noua lege însă prevede în cazul lor un coeficient de bază de doar 1,90.
De asemenea, profesorii cu studii superioare de lungă durată şi grad definitiv, cu vechime între 2 şi 6 ani, trec acum de la un coeficient de bază de 2,20 la unul de 1,95. Tot o scădere este prevăzută şi în cazul celor cu vechime de 6-10 ani. Conform vechii legi a salarizării unitare ei aveau un coeficient maxim de 2,75. Prin noua lege, acesta a fost redus la 2,56.
Nici pentru profesorii cu studii superioare de lungă durată şi grad didactic 1 nu sunt veşti mai bune. Cei cu 2-6 ani vechime vor trece, în urma noii legi de la un coeficient de bază de 2,30 la unul de 2,26. Reducerea este şi mare pentru cei cu vechime între 6 şi 10 ani care trec de la un coeficient de 3,25 la unul de 2,96. De altfel, coeficienţii se menţin mai mici în noua lege până la o tranşă de vechime în muncă de 35-40 de ani. Astfel, în cazul acestora coeficientul a crescut de la 4,15 la 4,19. Motive de bucurie au şi cei cu cu peste 40 de ani vechime, în cazul cărora coeficientul a fost majorat de la 4,25 la 4,40.
O situaţie asemănătoare este întâlnită şi în cazul profesorilor cu gradul didactic 2. Astfel, pentru cei cu 2-6 ani vechime, coeficientul de bază a scăzut de la 2,25 la 2,05. Tot o scădere este prevăzută şi în cazul celor cu vechime 6-10 ani, de la un coeficient maxim de 2,90 la unul 2,69. De altfel, noua lege prevede coeficienţi mai mici, comparativ cu cei din prima lege, până se ajunge la o vechime în muncă de 30-35 de ani, când coeficientul creşte de la 3,45 la unul 3,61. Cea mai mare creştere este în cazul profesorilor cu peste 40 de ani experienţă, pentru care este prevăzut acum un coeficient de 3,79, faţă de cel vechi de 3,45.

Sursa: www.realitatea.net

Pentru cei care doresc sa vada aceste lucruri este suficient un clic aici
Cei de la PDL nu se opresc si isi ataca din nou dusmanul numarul 1, respectiv corpul profesoral.
Probabil ca ordinul este venit de undeva de sus, de la cineva care declara odata, la deschiderea unui nou an scolar, urmatoarele: "Aveti un presedinte care nu a fost premiat niciodata pina in clasa a XII-a. Si acum cind vad un profesor, cred ca o sa-mi puna un patru".
Dupa reducerile salariale de 25%, dupa taierea tuturor sporurilor din educatie, dupa eliminarea salariului de merit, iata ca acest guvern mai "nascoceste" ceva pentru a reduce din salariile profesorilor.In timp ce la multe categorii de salariati platiti de catre stat salariile nu au fost diminuante cu nici un procent, se poate spune ca, in guvernarea Boc, salariile profesorilor au fost cu adevarat decimate.Dar, atentie...nu vor sa se opreasca aici.Cu fiecare saptamana care trece apar tot mai multe proiecte de lege prin care se "loveste" in corpul profesoral si in scoala romaneasca.Daca in timpul guvernarii PNL salariile s-au dublat, iar investitiile in scoli erau cu adevarat semnificative, acum lucrurile stau exact pe dos.Salariile devin tot mai mici iar despre bani de investitii nici nu mai poate sa fie vorba.Eu cred ca una dintre cauzele pentru care actualii guvernanti isi permit sa loveasca fara mila in educatie este reprezentata de esecul miscarilor sindicale.Cu siguranta ca daca greva din luna iunie era cu adevarat semnificativa acum salariile cadrelor didactice nu mai erau diminuate cu 25%.Asa au facut cei de la metrou, cei de la RATB sau cei de la CFR, iar acum au salariile pe care le aveau si inainte.Lipsa unei miscari sindicale unitare si indecizia multora dintre profesori de a participa la aceasta greva au dus la rezultatele financiare de acum.Ce o sa urmeze? Nimeni nu stie, dar toti se asteapta la ce poate fi mai rau de la acest guvern... Eu cred ca, pentru noi, cei de la educatie, cel mai bine ar fi ca actuala opozitie sa fie cea care sa guverneze aceasta tara...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

2 comentarii:

  1. comparatia dintre coeficienti este facuta eronat, intre cei din legea 330 care nu s-a aplicat niciodata si cei prevazuti de noul proiect. Daca am compara salariile actuale cu cele care ar rezulta din inmultirea coeficientilor din proiect cu 640 lei ,vom gasi majorarile cu care se lauda guvernantii

    RăspundețiȘtergere
  2. gabriel teodorescu27 august 2010 la 07:57

    Stopati curba de sacrificiu, si legile care distrug o categorie sociala numita: bugetari
    legislatie, protestele profesorilor
    Promoveaza petitia! Semneaza petitia!
    semnati aici
    http://www.petitieonline.ro/petitie/stopati_curba_de_sacrificiu_si_legile_care_distrug_o_categorie_sociala_numita_bugetari-p08386056.html

    RăspundețiȘtergere