sâmbătă, 9 octombrie 2010

L'Equipe: "Fără români în tribune, Sarkozy i-a trimis acasă"...

Românii sunt din nou ţinta ironiilor înaintea meciului cu Franţa din preliminariile Campionatului european din 2012.Pe site-ul ziarului L'Equipe e postat un sondaj de opinie cu privire la meciul Franţa - România, unde mulţi dintre cititori consideră că nu vor fi deloc români în tribune pentru că "Nicolas Sarkozy i-a trimis pe toţi acasă", făcând referire la faptul că preşedintele francezilor a dispus expulzarea romilor.
Francezii par să-i dea dreptate lui Ilie Năstase când a declarat în ProSport că românii sunt consideraţi tigani din cauza cetăţenilor de etnie romă care fac ilegalităţi prin Hexagon.
Iata ca, dupa ce au trimis in tara romii aciuiati pe la Paris, francezii fac si glume pe seama noastra in privinta aceasta.A spune si numai in gluma ca "Sarkozy i-a trimis pe toţi acasă", cu referire clara la expulzarea romilor din Franta, este o jignire la adresa noastra, a romanilor.Este adevarat ca in occident exista aceasta confuzie intre "romani" si "romi" si probabil ca pana cand nu se va schimba numele romilor in tigani aceasta confuzie nu va disparea.Doar ca este in mod cat se poate de clar ca ironia francezilor s-a dorit la adresa romanilor.Iar francezii acestia nu trebuie sa uite faptul ca multi oameni de cultura romani au trait si au murit la Paris imbogatind cultura franceza cu operele lor.
În Cimitirul Père Lachaise se află mormintele şi monumentele funerare ale unor mari personalităţi româneşti, cum ar fi: George Enescu şi soţia sa, Maruca Cantacuzino, poeta Anna de Noailles, născută Prinţesa Brâncoveanu, Prinţul Georges Bibescu şi soţia sa Martha Bibescu, actriţa Elvira Popescu si sculptorul George Apostu.
În cel de-al doilea mare cimitir al Parisului, Montparnasse, odihnesc pe veci sculptorii Constantin Brâncuşi şi Ion Vlad. Tot aici îi regăsim pe dramaturgul Eugen Ionescu, creatorul „teatrului absurdului”, membru al Academiei Franceze, precum şi pe scriitorul Emil Cioran şi criticul de artă Ionel Jianu. În cimitirul de la Neuville-sur-Essonne se găseşte mormântul ilustrului dirijor Sergiu Celibidache.
Toti cei de mai sus inseamna altceva decat romii care cersesc acum la Paris.Toti cei de mai sus sunt romani cu care noi ne mandrim.Iar francezii ar fi trebuit sa stie acest lucru.Si sa faca diferenta dintre "a fi roman" si "a face parte dintr-o minoritate nationala".Pentru ca nici noi nu vom spune vreodata despre locuitorii Parisului ca sunt "de culoare" desi daca mergi la Paris cu metroul intre Gare du Nord si Champs Elysees intalnesti la tot pasul "populatie de culoare".

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

4 comentarii:

  1. Rromania tiganeasca9 octombrie 2010 la 17:20

    Lasa-i in pace pe romanii care dorm la Pere Lachaise.
    Ei n-au nici o legatura cu rromanii de azi.
    Domne, deci m-ar amuza daca nu m-ar scoate din sarite o zicere de care dau foarte des.
    Cica sa nu mai fim confundati cu tiganii ptr ca noi, romanii, nu avem nimic de-a face cu ei.
    Ai na!
    Serios?
    Sa mori tu ca n-avem nimic de-a face cu ei?
    Atunci de ce majoritatea tiganilor sunt in Romania si nu in Elvetia, sau Germania, sau Austria?
    Nu cumva ptr ca le place aici?
    Nu cumva ptr ca aici majoritatea, departe de a-i respinge, le adopta cu entuziasm obiceiurile, stilul de viata?
    De ce au manelele asa o audienta colosala in Romania?
    Ptr ca romanilor nu le plac tiganii?
    De ce nu se atinge nimeni (politie, justitie, politicieni, mass-media) de manelisti si vrajitoare? Am vazut cind la TV Razvan Dunitrescu i-a intrebat pe invitati (un sef de sindicat, politicieni de toate culorile si o femeie de afaceri) daca e normal sa fie impozitati pensionarii si manelistii nu.
    NICI UNUL din invitati nu s-a pronuntat impotriva manelistilor.
    TOTI au evitat un raspuns contra manelistilor.
    Nu v-am auzit si nu v-am vazut pe nici unul din romanii astia jigniti de francezi, sa va indignati de exemplu de programele tiganesti de pe PROTV si de pe toate televiziunile?
    Nu v-am auzit sa va indignati cind PROTV s-a dus la NISA sa filmeze State de Romania!
    Cum sa ne considere francezii altfel decit tigani daca asa vrem, daca asa ne place sa fim vazuti?
    Daca asa ne purtam, ca niste tigani?
    In ce capitala a UE mai te ataca maidanezii in poarta parlamentului?
    In ce capitala a UE mai zac gramezi de gunoaie vizavi de parlament?
    Romania arata deja ca o satra plina de gunoaie, maidanezi, cocalari si pitipoance care fac tot ce li se scoala, fara sa fie pedepsiti, ba chiar in admiratia oamenilor de rind.
    Si atunci?
    De ce sa fim suparati pe francezi ptr ca ne fac ceea ce suntem.
    Niste tigani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant comentariul dumneavoastra.Doar ca eu nu cred ca suntem toti asa.Poate ca ar fi bine sa nu ne mai amestecati.In Romania in afara de romi traiesc si maghiari, bulgari, sarbi si ucrainieni.Este adevarat ca nu ies in evidenta asa cum o fac romii.Doar ca, orice s-ar spune, intre romani si romi chiar este o diferenta...

    RăspundețiȘtergere
  3. Oricum cele mai multe comentarii vin dintr-o splendida ignoranta,fara nici cea mai mica cunoastere profunda, nici despre romi nici despre romani...e doar ceea ce auzim la TV si ne-am facut, dupa ureche, o parere.

    in rest, un razboi de imagine..care are consecinte pe termen lung, dar asta cine va trai va vedea

    RăspundețiȘtergere
  4. Minjirea memoriei romanilor care au trait la Paris este terfelita de toti nenorocitii care au condus Romania din 1947 si pina in 2010. Am ajuns asa pentru ca ne batem joc de romanii valorosi si ne batem joc de tara in care ne-am nascut. Suntem hoti si inapoiati si nu putem sa ne schimbam mentalitatile cu nici un chip. De aceea spunea domnul Antonescu ca nu o sa putem face nimic niciodata daca nu ne vom schimba si noi cetatenii de rind.

    RăspundețiȘtergere