marți, 23 noiembrie 2010

PDL-ul "calca in picioare" independenta judecatorilor...

În urmă cu câteva zile, secretarul de stat Lidia Barac a cerut verificarea judecătorilor de la Vâlcea, care au hotărât că tăierea salariilor este ilegală.
Ministerul Justiţiei susţine că magistraţii nesocotesc deciziile Curţii Constituţionale şi îşi asumă atribuţii care aparţin legislativului. Reacţia magistraţilor a venit rapid.
Încălcarea independenţei judecătorilor este inadmisibilă. Ministerul Justiţiei este parte în această cauză şi poate să exercite căile de atac prevăzute de lege. Nu-i prima dată când Executivul încearcă să subordoneze puterea judecătorească. Ar trebui să le facem cadou Constituţia României", spune purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vâlcea, Mariana Vârgă.
Ministerul se teme că sentinţa de la Tribunalul Vâlcea va inspira şi alţi magistraţi, având în vedere că, în prezent, pe rolul instanţelor de judecată, există nu mai puţin de 83 de dosare similare formulate de angajaţi din sistemul penitenciar sau sistemul judiciar.
O reacţie dură la adresa Ministerului Justiţiei au avut şi organizaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor. Magistraţii spun că demersul ministerului este o intimidare la adresa lor şi o gravă ameninţare la adresa independenţei puterii judecătoreşti.
Uniunea Naţională a Judecătorilor a cerut public demisia secretarului de stat Lidia Barac, căreia, într-o scrisoare deschisă, îi amintesc că există un drept fundamental care nu poate fi afectat de criză, un drept ce nu poate fi tranzacţionat cu foruri monetare internaţionale, un drept pe care Guvernul nu îl poate restrânge - dreptul la un proces echitabil.
Ce spune Ministerul Justiţiei cu privire la aceste critici? Că a cerut CSM să verifice cum respectă judecătorii deciziile Curţii Constituţionale.

Sursa www.realitatea.net

Ce ar trebui sa urmeze acum in acest caz? In mod cat se poate de cert secretarul de stat Lidia Barac trebuie demis.Se stie ca intr-o tara democratica judecatorii sunt independenti.Mai mult decat atat art.124 din Constitutia Romaniei precizeaza ca:
"(3) Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii."
A incerca sa se puna presiune pe instantele judecatoresti pentru a judeca o anumita cauza doar in favoarea guvernului reprezinta o incalcare a puterilor judecatoresti.
Daca avem pretentia ca traim intr-un stat de drept, daca avem pretentia ca traim intr-o tara din Uniunea Europeana trebuie sa lasam puterea judecatoreasca sa isi faca datoria.Fara nici o presiune si fara nici un amestec din partea puterii politice.Se stie ca exista si alte cai legale de atac pentru un proces pierdut, si anume apelul si recursul si probabil ca guvernul o sa se foloseasca de ele in aceste cazuri.
In concluzie, Organizatia Cadrelor Didactice PNL 4, solicita demiterea secretarului de stat Lidia Barac din aceasta functie si cere guvernului sa inteleaga faptul ca puterea judecatoreasca este altceva decat puterea executiva.Iar pentru aceasta, domnul prim-ministru Boc, asa zis doctor in drept constitutional, nu trebuie decat sa citeasca primul articol din Constitutia Romaniei:
Art.1
(4) Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - în cadrul democratiei constitutionale



Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Bine zis "Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii." Dar de ce nu scrieţi continuarea, ce se întâmplă cu judecătorii care nu se supun numai legii? Cam asta era situaţia la Vâlcea, căci legea prevedea diminuări salariale.

    RăspundețiȘtergere