miercuri, 3 noiembrie 2010

UDMR-ul a ramas de "loser"...Curtea Constitutionala a decis ca Legea Educatiei in varianta guvernului este neconstitutionala...

Curtea Constituţională s-a pronunţat, miercuri, asupra conflictului dintre Parlament şi Guvern referitor la Legea Educaţiei. Potrivit judecătorilor, decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe această lege este neconstituţională. Mircea Geoană a depus o sesizare către Curtea Constituţională în legătură cu existenţa unui conflict între instituţiile statului în cazul acestei Legi. Preşedintele Senatului a explicat că actul normativ se află în procedura legislativă la Senat şi că nu poate fi restras.
În urma deciziei de astazi a Curţii Constituţionale iar Legea Educaţiei se întoarce în Parlament. Tot în urma acestei decizii, moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie în urma asumării răspunderii îşi pierde obiectul.
"În aceste condiţii, practic fiind anulată angajarea răspunderii, moţiunea de cenzură nu mai are obiect. Decizia este una corectă, consecventă cu cele anterioare. Salut decizia, este un pas normal pentru normalitate, pentru restabilirea separării puterii în stat", a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.
"Guvernul are de învăţat că nu se poate face chiar orice în România", a mai spus liderul liberal.
La rândul lor, liderii PSD şi PC au declarat că decizia Curţii este una normală şi că, practic, moţiunea şi-a atins obiectivul.
"E un semn bun. Săptămâna viitoare, în plenul Senatului, poate intra textul Legii şi în câteva zile să fie adoptat. Era calea normală", a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta.
"Este o decizie salutară a Curţii Constituţionale. Cei de la Putere ştiau că această Curte va decide că această procedură e neconstituţională. Prin urmare, din punctul nostru de vedere, moţiunea şi-a atins obiectivul", a spus preşedintele PC, Daniel Constantin.
Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Mihail Hărdău (PDL), a declarat, că îl bucură faptul că Legea educaţiei "revine acolo unde trebuie", în Parlament.
Legea isi va urma calea normala si va fi dezbatuta in continuare de catre Comisia de Invatamant de la Senat unde sa nu uitam ca opozitia are majoritatea.Apoi aceasta lege va merge in plenul Senatului unde va fi votata.Din cate cunosc eu, in acest moment raportul de senatori dintre putere si opozitie este de 69 la 68 in favoarea puterii.Doar ca, la cat de importanta este aceasta lege pentru toata lumea, am siguranta ca va trece de Senat in forma adoptata de catre comisie.Evident ca presedintele o va promulga sau nu, doar ca va avea si raspunderea pentru masura pe care o va lua.
In concluzie, tot circul facut de catre Funeriu&Co in favoarea variantei lor de lege s-a dovedit inutil, de aceea poate ca ar fi normal ca actualul ministru al educatiei sa isi prezinte demisia.
La capitolul perdanti ar fi bine sa nu omitem UDMR-ul, cel care nu a votat motiunea de cenzura in schimbul unor avantaje in noua lege a educatiei.Poate ca acum ar fi momentul ca opozitia sa depuna o alta motiune de cenzura impotriva guvernului si sa "conditioneze"
UDMR-ului ca pentru anumite articole din legea educatiei sa voteze pentru "caderea" guvernului...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

2 comentarii:

  1. DOMNULE PROFESOR,
    Se pare ca este primul semnal al neintelegerilor majore ce vor apoqare in coalitia de guvernare.
    Actualul Guvern PLAYBACK (caci nu face decat sa imite ceea ce se emite la Cotroceni) sustinut de o MAJORITATE MUTA isi traieste cu stoicism ultimele clipe.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este foarte posibil ca UDMR-ul sa iasa de la guvernare...

    RăspundețiȘtergere