duminică, 21 noiembrie 2010

Senatorii decid daca elevii maghiari vor invata istoria si geografia in limba lor...

Comisia pentru invatamant din Senat lucreaza pentru a finaliza propria varianta a Legii Educatiei. Senatorii spera sa o ia astfel inaintea Guvernului, al carui proiect de lege a ramas blocat la Curtea Constitutionala pana miercuri, cand judecatorii vor trebui sa decida daca procedura angajarii raspunderii mai poate continua sau nu.
Cel mai controversat articol din Legea Educatiei, cel referitor la studiul istoriei si geografiei in limba materna pentru elevii care apartin unei minoritati, a fost lasat de senatorii din comisie sa fie dezbatut la final.
Este greu de prevazut cum va arata pana la urma acest articol, in viziunea senatorilor, in conditiile in care atat liderii PSD si PNL s-au declarat public, in repetate randuri, impotriva ideii ca cele doua materii sa fie predate in alta limba decat cea romana si au acuzat UDMR ca incearca sa forteze aceasta schimbare, prin santaj la adresa partenerilor de la PD-L.

Ilie Sarbu: Legea Educatiei incurajeaza enclavizarea
"Mai degraba ar fi fost normal si firesc, intr-o Romanie europeana, ca si reprezentantii UDMR sa participe la dezbaterile din Comisie, asa cum s-a intamplat in prima parte a dezbaterii si impreuna sa gasim solutii europene, solutii care nu duc la segregare, dar respecta dreptul minoritatilor nationale de a se educa si instrui in limba materna", a declarat fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, vicepresedintele Comisiei, in conditiile in care, dupa incidentul cu Mihail Hardau, senatorii PD-L si UDMR din Comisia de invatamant nu mai participa la dezbaterile asupra Legii Educatiei.

O solutie inedita a propus senatorul PNL Nicolae Robu. "Eu am propus, in privinta istoriei si geografiei, ideea ca ele sa fie predate in limba romana si la sfarsitul fiecarei lectii, in manualele elaborate tot in limba romana, sa existe cate un rezumat in limba minoritatii in cauza. Mi se pare ca este o formula rezonabila, rezumatul poate fi mai extins asa incat sa-i ajutam pe copiii de alte etnii sa invete mai usor", a explicat liberalul, care este si secretar al comisiei.

Acesta a mai precizat ca senatorii isi propun ca pana luni sa fie parcurse toate articolele Legii Educatiei, raportul final al comisiei urmand sa fie gata in prima parte a saptamanii.

Asadar urmeaza o perioada decisiva pentru cei de la UDMR, perioada in care se va decide daca istoria si geografia pentru minoritati se va preda in limba materna.Este stiut ca acum doua saptamani cei de la UDMR au dat un ultimatum PDL-ului, declarand ca daca legea nu va fi adoptata in forma dorita de catre ei, UDMR-ul va iesi de la guvernare.
Interesant este faptul ca soarta acestei coalitii este la mana judecatorilor de la Curtea Constitutionala.Pentru ca daca miercuri se va decide ca guvernul nu isi poate asuma raspunderea pe Legea Educatiei, logic ar fi ca de joi sa existe in Parlament o alta majoritate...Chiar asa? Cum ar fi ca de Ziua Nationala sa existe premisele pentru un guvern al actualei opozitii?


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

2 comentarii:

  1. Domnule PROFESOR,
    SA VA AUDA BUNUL DUMNEZEU !

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnilor profesori va rugam sa luati in discutie aparitiile alesilor nostrii din PNL la televiziuni. Absolut toti comenteaza si fac referire la josnicul asa zis partid portocaliu si ingratul asa zis presedinte. Toata lumea cu care am dicutat pina acum despre aparitiile televizate ale candidatilor PNL a sustinut ideea deosebit de firasca si inteligenta. Cind vom afla ce poate face PNL fara a se compara cu sleatca mafiota portocalie? Mai toti folosesc tactica rudimentara a secolului trecut prin a discuta despre atii. Noi credem ca posibilitatea da a iesi pe TV trebuie fructificata vorbind numai despre PNL si nu despre PDL. Facindu-le acestora campanie gratuita. Ar putea sa comenteze cit mai putin despre portocalii si mai mult despre ei insusi. Avem valori politice destule in PNL care sa anihileze jigodismul de parada portocaliu

    RăspundețiȘtergere