miercuri, 24 noiembrie 2010

Mai intelege cineva ceva din ce decide Curtea Constitutionala cu privire la Legea Educatiei?

Curtea Constituţională a decis ca moţiunea depusă de Opoziţie ca urmare a asumării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului pe marginea Legii educaţiei să fie dezbătută.
Judecătorii CCR au decis astazi cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament prin refuzul Legislativului de a dezbate moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie în cazul asumării răspunderii Guvernului pe legea educaţiei.
Potrivit Curţii, moţiunea odată depusă, nu mai poate fi abandonată.
Ca urmare a deciziei CCR, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor trebui să tranşeze „la pachet” până cel târziu luni atât problema asumării răspunderii Executivului asupra legii Educaţiei Naţionale, cât şi cea a moţiunii de cenzură iniţiată de PSD în cazul asumării răspunderii Guvernului.
„Primul lucru pe care trebuie să îl facă Parlamentul este convocarea Birourilor Permanente reunite. Zilele următoare trebuie să ne întrunim pentru a lua notă şi a aplica deciziile CCR. Birourile Permanente vor trebui să constate că angajarea răspunderii este neconstituţională şi că trebuie rezolvată şi problema moţiunii de cenzură pentru a stinge acest conflict.
Din punctul meu de vedere, o moţiune de cenzură care se referă la o angajare a răspunderii neconstituţională nu are obiect. Dacă este nevoie să găsim o manieră formală de a ucide atât angajarea cât şi moţiunea de cenzură, eu cred că Birourile pot tranşa cele două probleme la pachet. Cel târziu lunea viitoare ar trebui să avem Birouri Permanente reunite”, a spus Geoană.
Judecătorii CCR s-au întrunit astazi pentru a delibera asupra cererii premierului Emil Boc de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament privind proiectul Legii Educaţiei Naţionale.
Intrebarea logica este ce se intampla acum in aceasta tara daca Curtea Constitutionala a dat doua decizii diferite, intr-un interval de nici o luna de zile pentru o aceeasi problema?
Din cate am inteles eu, in data de 3 noiembrie votul de la Curte a fost de 5-4 in defavoarea guvernului in timp ce acum votul a fost de 5-4 in favoarea guvernului.Iata cum, doar un singur om, fie el si judecator la Curtea Constitutionala, poate schimba viitorul mai multor generatii de tineri prin "unda verde" pe care o da in favoarea unei legi mai degraba a "educatiei maghiarilor" decat a "educatiei romanilor".
As vrea sa fie clar faptul ca nu avem nimic contra minoritatii maghiare din Romania, i-am apreciat ca si comunitate sau ca partid politic.Doar ca nu este normal ca o lege a educatiei sa fie data intr-o anumita forma doar pentru faptul ca partidul minoritatii maghiare santajeaza acum actuala coalitie de guvernamant...In mod normal, Legea Educatiei trebuie sa fie buna atat pentru majoritatea populatiei care locuieste intr-o anumita tara cat si pentru minoritatile din tara respectiva.
Doar ca la noi acum guverneaza santajul politic...Trebuie sa recunoastem faptul ca guvernarea Boc este cea mai "bolnava" dintre guvernarile de dupa 1989...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Domnule Profesor,
    Nici nu trebuie sa intelegem decizia CCR pentru ca, probabil, este altcineva care gandeste pentru acest forum

    RăspundețiȘtergere