luni, 1 noiembrie 2010

Din noua lege a educatiei...sase probe pentru intrarea la liceu...

Foarte interesanta si bine documentata motiunea "Legea Educaţiei Naţionale,
o lege anti-educaţie şi anti-românească!".Mi-am permis sa citez si sa comentez anumite pasaje din acest document...
"Legea asumată modifică substanţial sistemul de evaluare, din păcate, însă, nu în sensul urmărit în toată lumea de a accentua evaluarea continuă în dauna evaluărilor periodice.
Astfel, Legea, prin art. 74, 75 şi 76, instituie evaluări periodice la sfârşitul grupei pregătitoare, la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a şi a IX-a. Această ultimă evaluare, de la finalul clasei a IX-a, cuprinde 5 examene, 6 pentru elevii care aparţin minorităţilor naţionale şi învaţă în limba maternă, şi este urmată de examenul de admitere la liceu, care are, la rândul său, una sau mai multe discipline".
Dupa parerea mea prin aceste examene se pune o mare presiune pe elevi inca de la varste fragede.Si nu doar pe elevi ci si pe parintii acestora care vor apela la meditatii pentru ca elevii sa isi aprofundeze mai bine materia predata in scoala.Imi imaginez ce gandeste acum un parinte al unui elev care urmeaza sa treaca prin aceste examene.Imi amintesc faptul ca actuala conducere a ministerului spunea ca elevii vor avea un program mai "aerisit" doar ca, prin sustinerea acestor examene atat de dese eu cred ca efectul va fi altul.
"Decizia cu privire la trecerea clasei a IX–a în cadrul învăţământului secundar inferior sau gimnazial constituie o gravă eroare datorită faptului că aceasta va conduce la izolarea tinerilor din mediul rural, care nu vor mai urma cursurile ciclului superior al învăţământului preuniversitar, liceul. Acest lucru va conduce la scăderea ponderii absolvenţilor de liceu şi la condamnarea elevilor din mediul rural. Pe de altă parte, trecerea clasei a IX–a la învăţământul secundar inferior se face fără studii de impact, fără evaluarea infrastructurii şi a resurselor umane necesare.
Astăzi, pe buna dreptate, părinţii acuză presiunea care se pune pe note cât mai mari, în vederea admiterii la liceu. În reglementările actuale, această medie contează doar 50%.
În ciuda afirmaţiilor sforăitoare că legea dă posibilitatea liceelor performante să-şi selecteze singure elevii, nota finală de admitere în liceu va fi dată de 70% portofoliul educaţional din învăţământul obligatoriu, media de finalizare a acestuia şi media la evaluările de la sfârşitul clasei a IX-a, şi doar de 30 % examenul de admitere în liceul respectiv!"

Si ar mai fi ceva de spus aici...Ca ne place sa recunoastem sau nu, societatea romaneasca este foarte neinformata.Cu siguranta ca aceasta lege va produce mult haos si multa deruta in randul parintilor.Am constatat ca si acum exista multi parinti ai elevilor de clasa a VIII-a care nu cunosc inca care va fi metodologia de admitere anul acesta scolar de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a.
Imaginati-va ce va fi atunci cand va trebui aplicata noua lege a educatiei...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu