vineri, 26 noiembrie 2010

Profesorii din Craiova au dat foc Pactului pentru Educatie...

Zeci de dascăli afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ au protestat, ieri, în faţa Primăriei Craiova, nemulţumiţi de decizia municipalităţii de a le reţine din salarii 50% din banii acordaţi în vară ca indemnizaţie de concediu. Protestatarii au dat foc unui afiş pe care scria „Pactul Naţional pentru Educaţie”, afirmând că nimeni nu a respectat acest pact şi că dascălii au ajuns printre cei mai săraci bugetari.
„Analizând ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, Biroul Operativ al filialei Dolj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a stabilit denunţarea Pactului Naţional pentru Educaţie. Practic, nu ne mai asumăm acest pact, pentru că toţi factorii de resort, începând cu preşedinţia, şi-au bătut joc. Constatăm cu uimire că ceea ce au semnat întreaga clasă politică şi foarte multe organizaţii nonguvernamentale nu a fost altceva decât un petic de hârtie de care acum ne-am dat seama că s-a uitat de-a doua zi, motiv pentru care am hotărât să dăm foc Pactului Naţional pentru Educaţie”, a precizat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj.Dascălii vor organiza proteste în fiecare joi

Tot în semn de protest, dascălii au scos fluturaşii de salariu sau şi-au prins cu bolduri de haine bileţele pe care au scris ultimul venit net. „A început să fie din ce în ce mai grea viaţa de dascăl, deoarece municipalitatea a tăiat din drepturile salariale de pe luna octombrie 50%, bani care se cuveneau dascălilor pentru concediu. Nu mai putem să acoperim întreţinerea, utilităţile, împrumuturile la bănci. Sunt profesor cu gradul II, cu peste 30 de ani vechime în muncă, şi am adus acasă la familie 700 de lei”, a declarat Toma Florea, profesor la Grupul Şcolar „George Bibescu” din Craiova.
„S-au reţinut în mod abuziv şi ilegal cei 25% pe perioada concediului de odihnă. Deşi am demonstrat cu acte, cu articole de lege că este ilegal ceea ce face, a continuat şi a făcut presiune atât asupra directorilor, cât şi asupra Trezoreriei pentru a nu pune în plată banii pentru unităţile de învăţământ decât cu avizul Primăriei. Faţă de aceste abuzuri am depus în instanţa de judecată peste 1.000 de dosare, practic am blocat activitatea instanţei, pentru că am trecut în anul 2011 cu planificarea dosarelor. Aşteptăm hotărârea instanţei. Şi de data aceasta vom merge mult mai departe, vom apela la executorul judecătoresc şi vom bloca conturile Primăriei până când se va face plata către colegii noştri”, a mai precizat preşedintele FSLI Dolj, Constantin Rada.
Cat cred oare acesti guvernanti ca se mai poate rezista cu aceste salarii ridicole?
De ce oare ei ne prezinta "pompos" diverse hartii precum "Pactul pentru Educatie" sau "Legea Educatiei Nationale" uitand insa ca fara o salarizare pe masura toate aceste documente nu reprezinta nimic?
In declaratiile lor, actualii guvernanti ne vorbesc despre sistemul de educatie din Uniunea Europeana omitand insa in mod voit sa ne spuna despre salarizarea profesorilor de acolo.
Imi amintesc ca acum doi ani presedintele a semnat cu sindicatele un "Pact naţional pentru educaţie " care avea ca punct de plecare principiul ... " Bani contra reformă ", doar ca acum acelasi presedinte pretinde să se facă reformă, prin asumare rapidă a legilor educaţiei, dar fără bani...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. PNL de ce nu denunta pactul ala nenorocit? Doar nu isi inchipuie nimeni ca o sa vedem la anul 6% din PIB pentru educatie, cum scria in pact. Ar trebui ca basescu sa ia pactul si sa si-l bage in fund.

    RăspundețiȘtergere