marți, 23 august 2011

Elevul prins in vara cu telefonul mobil sustine proba de bacalaureat in aceasta toamna...

Lui Tudor Tătar i s-a permis să se înscrie la examen, deşi la sesiunea din vară a fost prins cu telefonul mobil la proba de matematică. Elevul de la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara“, din municipiul Hunedoara, a câştigat în instanţă dreptul de a fi evaluat din nou.

Întrucât metodologia interzice utilizarea oricăror surse de inspiraţie, Tudor Tătar a fost eliminat pe loc din examen. Acesta a contestat însă în instanţă decizia comisiei judeţene de Bacalaureat. A dat Inspectoratul Şcolar Judeţean în judecată, iar primul termen a avut loc în data de 13 iulie. Cererea sa de suspendare a executării unui act administrativ a fost admisă. Cauza a fost amânată pentru 25 august.

Ulterior, termenul stabilit iniţial s-a preschimbat pentru data de 14 iulie, când soluţia dată de Tribunalul Hunedoara a fost favorbilă tânărului. În traducere, acesta poate să dea din nou examen în această toamnă, nu în toamna lui 2012, aşa cum ar fi trebuit.

Pentru că Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara a făcut recurs, judecarea dosarului a fost continuată la Curtea de Apel Alba Iulia, unde Tudor Tătar a avut, din nou, câştig de cauză. „În data de 17 august, instanţa a respins recursul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara împotriva sentinţei dată de Tribunalul Hunedoara. Decizia este definitivă, însă are caracter temporar până la judecarea dosarului pe fond de către Tribunalul Hunedoara", a declarat Cosmin Muntean, purtător la Curtea de Apel Alba Iulia.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara recunosc că până în momentul de faţă au pierdut la ambele instanţe, însă spun că lucrurile nu se termină aici. Există două dosare care îl implică pe Tudor Tătar, unul pe contencios-administrativ, iar unul pe fond. Întrucât referitor la prima parte a avut câştig de cauză, urmează finalul celei de-a doua părţi.

„Noi am făcut cerere de revizuire a recursului, iar următorul termen de judecată este 7 septembrie. În momentul de faţă, elevul în cauză poate susţine examenul de Bacalaureat, însă dacă la termenul din septembrie va pierde, întreg examenul i se va anula", a precizat Nicolae Bota, juristul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.

Directorul Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara" este la curent cu situaţia elevului Tudor Tătar. Potrivit acestuia, tânărul s-a înscris la cea de-a doua sesiune a examenului şi urmează să fie evaluat în data de 31 august, când va avea loc proba obligatorie a profilului. Exceptând matematica, Tudor Tătar trebuie să dea examen şi la proba la alegere a profilului, pe care nu a mai apucat să o susţină în sesiunea din vară, pentru că a fost eliminat.

Examenul de Bacalaureat se organizează potrivit unei metodologii date publicităţii la începutul fiecărui an şcolar. Potrivit celei în vigoare, pentru cele două sesiuni ale examenului naţional din 2011, elevii prinşi copiind ori având asupra lor surse de inspiraţie - indiferent dacă ar fi vorba de fiţuici tradiţionale sau electronice, telefoane mobile sau altfel de aparatură de comunicare, sunt automat excluşi din examen.

„Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu", se arată în metodologia anunţată în septembrie 2010. Acelaşi document prevede şi sancţiunea pentru o astfel de neregulă: candidatul nu mai poate susţine testarea în următoarele două sesiuni, ceea ce înseamnă că toţi elevii eliminaţi în vara acestui an mai pot susţine examenul, conform metodologiei, în sesiunea de toamnă 2012.

În plus, trişorilor nu li se recunosc nici notele obţinute până la proba la care au fost prinşi încercând să fraudeze examenul, ei fiind nevoiţi să reia toate probele Bacalaureatului. În ciuda avertismentelor, Bac-ul din vară a consemnat un număr-record de eliminaţi: peste 650.

Asadar, un elev eliminat in vara si-a castigat in instanta dreptul de a sustine acest examen in sesiunea din aceasta toamna.In felul acesta s-a creat un precedent periculos pentru ca si alti elevi in situatia lui vor da inspectoratele scolare in judecata.Nu stiu care a fost motivatia judecatorilor atunci cand au luat aceasta masura, dar stiu ca o lege trebuie respectata.Iar legea este cat se poate de clara in acest sens...Chiar sunt curios care este punctul de vedere al ministrului Funeriu cu privire la aceasta situatie...


Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Nu vorbi prostii d-le Bebe, caci nu stii ce s-a intamplat cu adevarat. In limbaj popular, ceea ce faci dumneata se numeste " a manca ca_at cu lopata". Imi e rusine ca sunt coleg cu un b_u ca tine

    RăspundețiȘtergere