joi, 3 mai 2012

Anomalii care trebuiesc indreptate…Transferul titularilor de la o scoala la alta…

Titulari ai sistemului naţional de învăţământ: statutul de cadru didactic titular al sistemului naţional de învăţământ preuniversitar, conform art. 252 alin. (1) şi (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, este dovedit prin documentele de numire/transferare/repartizare pe post/catedră - ordine de ministru, decizii ale inspectorului şcolar general, dispoziţii de repartizare - emise de instituţii abilitate în acest sens: Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, inspectorate şcolare, comisii naţionale de repartizare.

Prin noua lege, cei care vor să plece de la o şcoală la alta o pot face prin concursul de titularizare la nivelul şcolii. Ceea ce trebuie precizat e faptul că odată luat examenul, profesorul respectiv devine titularul şcolii şi îşi pierde calitatea de titular al sistemului, ceea ce implică un risc. O eventuală reducere a postului în anul următor nu mai obligă Inspectoratul Şcolar să asigure o altă repartiţie.

Asadar, un profesor titularizat inainte de aparitia legii apartine sistemului national de invatamant.Doar ca, prin noua lege a educatiei acest profesor nu poate sa se transfere de la o scoala la alta decat in cazul in care postul sau intra in restrangere de activitate.

Eu unul consider ca acest lucru nu este tocmai legal daca tinem cont de faptul ca atunci cand s-a titularizat, profesorul respectiv a sustinut examenul la nivel national iar pe hartia pe care a primit-o de la inspectoratul scolar se specifica faptul ca este titular in sistemul national de invatamant.

In concluzie, pentru anul scolar 2013-2014 cred ca ar fi normal sa se amendeze actuala lege a educatiei astfel incat un profesor titular in sistem sa se poata muta de la o scoala la alta fara a mai sustine examen.

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu