joi, 24 mai 2012

Ministrul educaţiei Liviu Marian Pop a transmis cifrele de şcolarizare inspectoratelor şcolare judeţene...

Miercuri 23 mai 2012 ca urmare a aprobării Hotărârii de Guvern privind cifra de şcolarizare pentru anul şcolar 2012-2013, ministrul interimar al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Liviu Marian Pop, a transmis tuturor inspectoratelor şcolare judeţene şi Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat. Dumnealui menţionează că această Hotărâre de Guvern trebuia emisă până la data de 1 martie pentru a se putea cunoaşte numărul de copii de la clasa pregătitoare şi implicit necesarul.

De asemenea, a fost întârziată şi apariţia broşurii pentru admitere. Probabil că şi această zăbovire este cauzată tot de faptul că s-a întârziat cu Hotărârea de Guvern privind cifra de şcolarizare (reţeaua de şcoli, câte clase, câţi elevi). Ministrul Liviu Pop îşi propune să emită broşura joi 24 mai.

Pentru clasa pregătitoare în acest moment este rezolvată doar chestiunea privind programa şcolară.

Achiziţia de mobilier pentru clasa pregătitoare este şi ea întârziată. Singura soluţie viabilă pe care o propune pentru acest moment ministrul educaţiei este aceea de a redirecţiona banii către unităţile şcolare, iar directorii să preia această atribuţie. Din cele 8 regiuni ale ţării doar Moldova a reuşit să încheie procedura de achiziţie. Pentru acest demers s-au pus la dispoziţie 26 milioane de lei de la bugetul de stat încă din luna decembrie a anului 2011, după cum ne informează chiar ministrul Liviu Pop.

Pentru materialele didactice necesare clasei pregătitoare există suma de 23 milioane de lei provenind din fonduri europene. Săptămâna viitoare se vor deschide demersurile şi pentru rezolvarea acestui aspect. Pentru achiziţia materialelor didactice se vor organiza licitaţii naţionale, însă ministrul interimar al educaţiei este de părere că „este imposibil ca, până în data de 10 septembrie, materialele să ajungă în şcoli.”

În ceea ce priveşte corpul profesoral care va asigura actul educativ acesta va fi format din personal deja aflat în sistem şi nu de cadre abia debutante. Pentru aceasta este nevoie de o completare a Legii Educaţiei care va fi propusă în şedinţa de guvern de săptamâna viitoare, după cum şi-a propus d-l ministru.

Conform organizării iniţiale a clasei pregătitoare nu s-a prevăzut nicio sumă de bani pentru spaţiul de joacă din sala de clasă, aceasa fiind o altă chestiune de rezolvat pe ordinea de zi a ministrului. Nici pentru manuale nu există prevăzută finanţare în vechea ordine, desigur.

Se pare că „reparaţiile” sunt foarte solicitante, iar timpul extrem de scurt. Aici se potriveşte zicala populară: „E usor să scoţi castanele din foc cu mâna altuia!”

Roxana Cercel

OCD-PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu