sâmbătă, 7 august 2010

Din toamna se vor aplica "Criteriile de normare a personalului didactic-auxiliar si a personalului nedidactic din invatamantul preuniversitar de stat"

Pe site-ul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti au fost postate zilele trecute "Criteriile de normare a personalului didactic-auxiliar si a personalului nedidactic din invatamantul preuniversitar de stat".Aceste criterii de normare pot vizualizate aici
Cine are curiozitatea de a citi aceste norme va constata ca este vorba de documente elaborate in jurul anului 2000, dar care se doreste a fi puse in practica acum.
Cu alte cuvinte, prin publicarea acestor criterii de normare, ISMB-ul, in conformitate cu cerintele FMI-ului si ale guvernului va trece la reducerea personalului didactic auxiliar si a celui nedidactic, probabil incepand cu data de 1 septembrie 2010.
In felul acesta se va respecta reducerea de personal din domeniul educatiei la care s-a angajat guvernul Romania in fata celor de la FMI.
Ca o parere personala este bine ca incadrarile de personal sa se faca in baza unor normative in vigoare.Probabil ca nu este normal ca la o scoala care are un efectiv de 650 de elevi sa fie angajate trei secretare si doua contabile atata timp cat normativele prevad doar cate o secretara si o contabila pentru acest efectiv de elevi.In definitiv bugetul statului nu este nelimitat si chiar trebuie sa existe o concordanta intre numarul de angajati si normativele privind posturile din unitatile scolare.Parerea mea este ca in momentul actual numarul cadrelor didactice auxiliare si al celor nedidactice este supradimensionat.Explicatia este una cat se poate de simpla.In ultimii ani, numarul elevilor din scolile noastre a tot scazut datorita natalitatii tot mai mici.Doar ca numarul personalului didactic auxiliar si al celui nedidactic a ramas acelasi, in ciuda faptului ca normarea acestui personal se face si in functie de numarul de elevi din respectiva unitate scolara.
Probabil ca din toamna se vor aplica reduceri masive de personal in randul acestor categorii.
Este normal sa fie asa daca dorim sa traim intr-o economie sanatoasa...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Domnule profesor, de ce vorbiti de personalul nedidactic si auxiliar? sunteti chiar asa bine informat? eu lucrez in aceasta bransa, si va spun ca anul trecut s-au facut reduceri numai din personalul nedidactic, chiar masiv as spune, si mai putin din cel auxiliar. Nu am auzit sa spuneti ceva de profesori care predau intentionat foarte prost pentru a face pregatire acasa!!! Nu mai zic ca si notarile se fac pe spagi! De altfel ati vazut rezultatul muncii dvs. si al colegilor dumneavoastra la bacalaureatul din acest an!! Cina au luat spagi ??? personalul nedidactic si auxiliar ????

    Sunteti in necunostinta de cauza! o scoala chiar daca a mai pierut 50-80 de elevi ca spatii si dotare a ramas la fel! deci curatenia si actele contabile raman tot cam aceleasi!!

    Mai ganditi-va cand vorbiti ! De ce nu ati facut reduceri in mandatul PNL ???

    RăspundețiȘtergere