vineri, 7 ianuarie 2011

Esecul aderarii in Spaţiul Schengen...Cine este vinovat?

Românii nu vor sta ca râmele în faţa marilor puteri ale lumii. Este o declaraţie dură venită din partea preşedintelui Traian Băsescu după informaţiile legate de amânarea aderării la Spaţuiul Schengen. Invitat la postul public de televiziune, el a criticat dur mai multe ţări, în special Franţa, despre care spune că a făcut erori "penibile" atunci când a acuzat România că nu are tratat de frontieră cu Republica Moldova. "Aş vrea să tragem o concluzie. Este incorectă atitudinea celor doi miniştri (francez şi german ), deocamdată, faţă de România şi nu putem tolera această abordare", a spus Băsescu. "Nu putem tolera, pentru că, dacă acum stăm ca râmele, cum ne recomandă foarte mulţi , să stăm liniştiti, că sunt marile state ale UE... Da, sunt marile state, dar cei 22 de milioane de români au dreptul la respect. Românii au dreptul să fie în Spaţiul Schengen. Nu poţi să jigneşti, să tratezi aşa 22 de milioane de români", a continuat şeful statului.
Traian Băsescu a declarat că nici preşedintele Franţei şi nici cancelarul Germaniei nu l-au avertizat cu privire la opoziţia pe care cele două state o vor avea faţă de integrarea României în Schengen"Sunt convins că pe 14 ianuarie raportul va arăta că suntem gata. Mă aşteptam ca măcar unul din colegii din Consiliu, Sarkozy sau Merkel, să mă fi avertizat. În Consiliu se vorbeşte despre solidaritate şi între noi şi între ţări. Acest lucru a lipsit din portofoliul de reacţie al celor doi", a spus preşedintele.Şeful statului a ţinut să mai precizeze că problema României în prezent nu este amânarea aderării, ci abuzul şi precedentul periculos care se creează."Problema nu e întârzierea intrării în Schengen cu câteva luni, ci actul în sine, abuzul: ori suntem parteneri egali, ori nu. Acest lucru, precedentul, este de neacceptat. Un stat membru care-şi realizează obligaţiile şi vine un alt stat şi impune dreptul de veto, cu explicaţii care nu au bază legală, acest lucru este periculos; azi se întâmplă României şi Bulgariei, mâine se poate întâmpla altui stat", a spus Traian Băsescu.

Tipic pentru Traian Basescu...Atunci cand nu ii convine ceva "se ratoieste" in stanga si in dreapta considerand ca doar el are dreptate.Pe mine m-a distrat afirmatia sa legata de faptul ca Sarkozy sau Merkel trebuiau să-l fi avertizat...Ceea ce nu a inteles Traian Basescu este ca cei doi, Sarkozy si Merkel, nu sunt Emil Boc, adica au coloana vertebrala.Chiar nu stiu cum de s-ar fi asteptat actualul presedinte sa fie anuntat de catre Sarkozy, in conditiile in care la una dintre ultimele lor intalniri acesta a avut o reactie foarte rece atunci cand s-a intalnit cu Traian Basescu.
Doar ca, cineva trebuie sa raspunda pentru amânarea aderării la Spaţuiul Schengen.In fond, fiecare dintre romani are de pierdut prin aceasta amanare...Iar cei care conduc acum Romania ar trebui sa inteleaga ca daca in tara pot sa se comporte dupa bunul lor plac, in politica externa lucrurile nu stau chiar asa...

Ca o concluzie, in cazul in care amânarea aderării la Spaţuiul Schengen se confirma, asteptam demisiile "de bun simt" ale celor vinovati...Presedinte, prim ministru, ministru de externe si ceilalti vinovati de acest esec politic...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. "Aderarea în martie este moartă. Nici o decizie nu va fi luată, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Or nu putem să admitem România fără Bulgaria", a explicat unul dintre aceşti diplomaţi, sub acoperirea anonimatului.

    RăspundețiȘtergere