luni, 17 ianuarie 2011

Proiect comun de modificare a Constitutiei sustinut de Opozitie...

Ponta a declarat că din partea PSD a fost mandatat vicepreşedintele formaţiunii, Ioan Chelaru, în timp ce din partea PNL senatorul Teodor Meleşcanu, pentru a finaliza un proiect comun de modificare a Constituţiei susţinut de Opoziţie.
De asemenea, liderul PSD a afirmat că împreună cu ACD se va pune la punct un proiect comun de modificare a legislaţiei electorale, atât în ceea ce priveşte alegerile locale, cât şi cele parlamentare şi prezidenţiale.
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat că în 2011 este obligat să promoveze proiectul de revizuire a Constituţiei, din care să nu lipsească mecanismul de suspendare a preşedintelui, reluând ideea potrivit căreia, dacă acesta rămâne în funcţie prin votul poporului, se dizolvă automat Parlamentul."Marea încercare, legat tot de reforma statului - revizuirea Constituţiei. Avem un referendum care trebuie pus în faţa Parlamentului, prin propunerea de modificare a Constituţiei. (...) Sunt obligat să o reiau . Cred că, după zbuciumatul an 2010, 2011, oricât ar fi şi el de tensionat, mă obligă să promovez proiectul de revizuire a Constituţiei. Să nu fie speculaţii, nu intenţionez să mă duc cu o revizuire a Constituţiei foarte amplă, care să schimbe sistemul, să creăm o nouă republică, ci să mă limitez strict la atingerea obiectivului pe care l-au vrut românii: o singură Cameră şi 300 de parlamentari. În acelaşi timp, sunt inadvertenţe ale Constituţiei, neclarităţi, pe care voi încerca să le limpezesc, fără să intri în fondul articolelor", a declarat recent Traian Băsescu.
Asadar, presedintele va dori schimbarea Constitutiei.Asa cum a promis el electoratului care l-a ales presedinte pentru a doua oara.Cu siguranta ca va face aceasta propunere si va incerca sa ajute si PDL-ul prin noua lege electorala.Doar ca este posibil sa intampine multe dificultati.In primul rand din partea opozitiei, pentru ca pentru revizuirea Constitutiei este necesar ca doua treimi dintre parlamentari sa fie de acord cu aceasta revizuire.Acest lucru inseamna ca in momentul actual presedintele nu are numarul necesar de parlamentari care sa voteze aceasta schimbare, stiut fiind faptul ca in Parlament exista doar un avantaj fragil de partea puterii, departe de cele doua treimi cerute de lege.In al doilea rand presedintele va trebui sa convinga parlamentarii puterii ca aceasta reducere a numarului de parlamentari trebuie sa aiba loc.Iar acest lucru va fi probabil cel mai greu de facut.Se stie faptul ca cei de la PDL nu ar mai avea nici macar jumatate din numarul de mandate, daca s-ar vota astazi pe legea electorala din 2008.Reducandu-se si numarul parlamentarilor si stiuta fiind si revolta romanilor fata de PDL, este de asteptat ca "fuga dupa ciolan" a actualilor parlamentari ai puterii sa fie mai puternica decat dorinta presedintelui.Pentru ca daca este sa privim lucrurile in mod real, cei din opozitie vor fi oricum avantajati...Si aceasta pentru faptul ca ce se pierde de la PDL&Co se duce la actuala opozitie.O opozitie care a inteles ca unita fiind va obtine o majoritate confortabila in viitorul parlament.Si asta indiferent de cate Camere va avea acesta...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu