marți, 4 ianuarie 2011

Legea Educatiei, pro UDMR a fost promulgata...Elevi favorizati si elevi defavorizati...

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii educaţiei naţionale, informează Administraţia Prezidenţială. Anunţul privind promulgarea de către şeful statului a Legii educaţiei naţionale a fost făcut la circa două ore după cel privind decizia CC conform căreia legea este constituţională.
La ora aceasta atat cei de la PDL cat si cei de la UDMR rasufla usurati.Primii pentru faptul ca coalitia a rezistat, iar cei de la UDMR pentru faptul ca au obtinut ce au vrut.
As vrea sa dau doar cateva exemple cu privire la favorizarea elevilor maghiari in comparatie cu cei romani.
Astfel, la art.19 (1) se specifica faptul ca o unitate de invatamant are personalitate juridica daca are minimum 300 de elevi.Acest articol este valabil pentru elevii romani.Pentru ca pentru minoritati legea este alta.Astfel, la art. 45 (6) se specifica faptul ca pentru unitatile de invatamant cu predare in limba minoritatilor se acorda personalitate juridica indiferent de efectivul de elevi.
Mai mult decat atat, tot pentru minoritati la art.45 (7) se prevede ca daca elevii minoritari nu au posibilitatea de a invata in localitatea de domiciliu in limba materna primesc ori cazare si masa gratuite ori decontarea integrala a transportului.
Asta in timp ce pentru elevii romani de la sate, scoala ar trebui sa se termine dupa cel mult noua clase, acest lucru in eventualitatea fericita in care scoala din zona lor nu a fost inca desfiintata.
In mod corect prevederea privind decontarea transportului sau a mesei si a cazarii trebuia sa fie aplicata si elevilor de nationalitate romana.Se stie faptul ca tocmai elevii din mediul rural au probleme financiare din pricina carora cei mai multi dintre ei nu ajung sa mai urmeze si liceul.
Ma intreb ce se va intampla daca unul dintre parintii elevilor din mediul rural va da in judecata statul roman pentru incalcarea art.6 din Constitutie, care prevede ca:
" (2) Masurile de protectie luate de stat pentru pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii persoanelor apartinând minoritatilor nationale trebuie sa fie conforme cu principiile de egalitate si de nediscriminare în raport cu ceilalti cetateni români".
Acestea sunt doar cateva dintre neregulile prevazute de catre Legea Educatiei, proaspat promulgata de catre presedintele Basescu.Prin aceasta lege, elevii care studiaza in Romania vor fi impartiti in doua categorii:
- cei apartinand minoritatilor, care au devenit elevii favorizati
- elevii de nationalitate romana, care au devenit elevii defavorizati

In final as vrea sa pun o intrebare...In ce tara se simte elevul Ion din Ardeal stiind ca prietenul sau Isvan are drepturi mai multe decat el?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Pai daca Ion e roman adevarat, ingheata anul scolar si nu respecta legea.
    Proteste spontane ca la finante, in majoritatea scolilor, cu solidarizarea celorlalti dupa, in ziua publicarii legii in Monitorul Oficial.
    Atunci profesorii isi vor recapata demnitatea.
    Dar pentru asta nu va bazati pe actualii lideri de sindicat.

    RăspundețiȘtergere