duminică, 23 ianuarie 2011

Facilitati pentru elevi prin Legea Educatiei...Vor fi ele respectate?

In conformitatea cu noua lege, elevii beneficiaza de mai multe drepturi...
Astfel, primariile sunt obligate sa asigurare 50% din contravaloarea tarifelor pentru transportul local in comun, dar si feroviar, pe tot parcursul anului calendaristic. Elevii orfani, institutionalizati sau cu cerinte educationale speciale vor putea calatori gratuit, insa cum Legea nu prevede ca tot bugetele locale vor suporta cheltuielile, cel mai probabil Ministerul Educatiei va prelua sarcina. Alte facilitati oferite elevilor prin noul act normativ se refera la decontarea cheltuielilor cu transportul, pe baza de abonament, pentru cei ce invata in alte localitati decat cea de domiciliu, in limita a 50 de kilometri, sau decontarea contravalorii a 8 calatorii dus-intors pe semestru, pentru cei ce locuiesc la internat sau in gazda.

De asemenea, elevii se vor putea bucura de o reducere de 75% din pretul platit pentru biletele la muzeu, teatru, opera, film, concerte si alte manifestari culturale si sportive organizate de institutii publice. In ceea ce priveste elevii din invatamantul obligatoriu si care invata in alte localitati, autoritatile locale din localitatea de domiciliu pot asigura transportul, masa si cazarea la internat, in situatii justificate si cu sprijinul unor operatori economici. Ca si pana acum, elevii de la cursurile de zi pot beneficia de burse de performanta, de merit, de studiu si sociale, platite tot de la bugetele locale.

Elevilor din invatamantul preuniversitar li se asigura asistenta medicala, psihologica si logopedica gratuita, in cabinetele medicale, psihologice si logopedice scolare sau in unitati medicale de stat.

Acestea sunt prevederile legale...Ramane ca ele sa fie puse in aplicare...Doar ca pana la aplicarea lor efectiva trebuiesc elaborate metodologiile...Iar pana atunci timpul care trece chiar nu este in favoarea elevilor...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu