joi, 13 ianuarie 2011

Contradictii in Legea Educatiei...

Articolele pe care le cititi mai jos fac parte din noua lege a educatiei...

Art.12 - (8) Elevii care în localitatea de domiciliu nu au posibilitatea de a învăţa într-o unitate de învăţământ vor fi sprijiniţi prin decontarea cheltuielilor de transport la cea mai apropiată unitate de învăţământ sau vor primi cazare şi masă gratuite în internatele şcolare, cu excepţia celor înscrişi în învăţământul postliceal.

Art. 85. – (1) În situaţii justificate, elevilor din învăţământul obligatoriu, şcolarizaţi
într-o altă localitate decât aceea de domiciliu, li se asigură, după caz, servicii de transport, de masă şi de internat, de către autorităţile administraţiei publice locale din localitatea de domiciliu, cu sprijinul operatorilor economici, al colectivităţilor locale, al societăţilor de binefacere, precum şi al altor persoane juridice sau fizice.


Ca o prima constatare, este foarte curios faptul ca doua articole cu un continut asemanator apar intr-o aceeasi lege.Si mai curios este faptul ca, daca in primul articol, art.12 se specifica faptul ca elevii care invata intr-o unitate scolara dintr-o alta localitate vor primi cazare si masa gratuite in internatele scolare, in cel de-al doilea articol, art.85 se specifica faptul ca doar in situatii justificate se acorda acest drept pentru elevi.Si cum aceste "situatii justificate" ar putea sa fie legate de venitul parintilor, se va ajunge la situatia in care doar un numar foarte mic de elevi sa beneficieze de aceste avantaje.
Haideti sa citim si art 45 din aceasta lege, articol care se refera la minoritatile nationale.

Art.45 (7) Elevii care, în localitatea de domiciliu, nu au posibilitatea de a învăţa în limba lor
maternă, sunt sprijiniţi prin decontul transportului la cea mai apropiată şcoală cu predare în limba maternă, sau primesc cazare şi masă gratuite în internatul unităţii de învăţământ cu predare în limba maternă.


Cu specificatia ca pentru minoritati nu se va aplica probabil si art.85, cel cu "situatii justificate"...

Ca o concluzie...Numarul de elevi romani care va beneficia de aceaste avantaje va fi foarte mic, in timp ce toti elevii minoritari se vor bucura de aceste privilegii.
Si o intrebare...De ce pentru elevii romani sunt doua articole de lege cu aproximativ acelasi continut, dar care de fapt, se bat "cap in cap"?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu