sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Revolta împotriva dictatorilor ar putea sa ajunga si in Europa...

Demonstraţii antiguvernamentale fără precedent au avut loc în Egipt în ultimele zile. Este cea mai puternică mişcare de contestare a regimului Hosni Mubarak, care conduce ţara de 30 de ani. Oamenii ieşiţi în stradă pe străzile din Cairo sau Suez cer înlăturarea lui Mubarak, acuză corupţia din guvern şi vor reforme politice şi sociale. Revolta, care urmează în mod declarat scenariul tunisian, e alimentată de sărăcie, de şomajul ridicat şi de preţurile mari la alimente.
În timp ce conducătorii se lăfăie de mai multe decenii în jilţurile puterii, ei au pierdut din vedere nevoile oamenilor din afara palatelor. Ei au uitat că poartă răspunderea politică şi că dezvoltarea nu poate avea loc doar pentru elita de la cârma ţării, ci trebuie să se întâmple şi pentru marea masă a populaţiei. Oligarhii au pierdut de mult contactul cu realitatea şi nu mai cunosc grijile populaţiei, care sunt, în fond, foarte simple. "Am cu ce plăti pâinea de mâine? Voi găsi serviciu? Care sunt perspectivele de viitor?"
Cele de mai sus se intampla acum in Tunisia, Egipt si Yemen...
Oamenii au iesit pe strada si cer indepartarea dictatorilor, asa cum s-a intamplat si in Europa de Est in anul 1989...Se spune insa ca istoria se repeta.Si ca, la un anumit interval de timp, lucrurile se reiau intr-un mod ciclic.
Ca sa fiu sincer nu vad care este diferenta dintre Romania de astazi si tarile arabe in care au loc acum demonstatii.Si la noi conducatorii au pierdut "legatura" cu populatia.Actualul presedinte si ceilalti PDL-isi nu mai au curajul sa apara in mijlocul oamenilor asa cum o faceau acum cativa ani.Ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta la Iasi este destul de elocvent in acest sens.Imi amintesc faptul ca atunci cand a fost suspendat de catre Parlament, Traian Basescu s-a bucurat de sprijinul populatiei care a votat ca el sa ramana presedinte.Doar ca Traian Basescu de atunci poate ca era altul decat cel de acum.Daca astazi s-ar organiza un referendum, Traian Basescu ar fi nevoit sa plece de la putere.
Revenind la demonstratiile din lumea araba...Motivele pentru care oamenii au iesit acolo in strada sunt saracia, somajul, preturile mari la alimente si dictatura celor care conduc.Priviti in jur si analizati ce se intampla acum in Romania...Este ca din multe puncte de vedere nu suntem departe de lumea araba?


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Bebe,dumneata iti dai seama ce spui in articol.Vai de mine cum au ajuns membrii PNL!Nu mai votez acest partid.

    RăspundețiȘtergere